Издателство "Колибри" навършва 20 години

През този месец ИК „Колибри“ става на 20 години! За тези 20 години издателството остави след себе си стотици любими писатели, хиляди издадени книги, милиони напечатани страници и милиарди написани думи!

По този прекрасен повод ИК "Колибри" ще отпразнува годишнината, като покани двама много интересни автори, които се надяваме да ви заинтригуват – Гоце Смилевски и Катрин Панкол.

От издателството споделиха, че подготвят и голямо празненство по случай рождения ден на „Колибри“, с което да отбележат подобаващо годишнината си.
 
Програмата на "Колибри" за месец Декември 2010:

5-и декември – излиза „Ние, гениите“ на Жечка Георгиева, главен редактор и съдружник в ИК „Колибри“, английски филолог по образование и хуморист по призвание, книгата, която ще провокира интереса ви с представянето на издателството в една нова и неподозирана светлина.

7-и декември – ще се състои голямото празненство, по случай 20-ия рожден ден на „Колибри“, забавна програма и концерт-изненада. Нашият начин да благодарим на всички вас за приятелството и сътрудничеството през годините. Събитието ще сe проведе в Sofia Live Club с начален час 19 ч. Вход само с покани.

8-и декември – „Колибри“ подготвя среща с най-превеждания и известен млад македонски писател Гоце Смилевски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Писателят, за когото Джошуа Коен казва:
„Младият наследник на Гюнтер Грас и Хосе Сарамаго, Смилевски може би е новата необичайност… съвременен европейски новелист, който има послание към бъдещето на континента“. Срещата ще се състои в книжарница „Хеликон- Витоша“ от 18 ч.

9-и декември е денят на Катрин Панкол – най-нашумялата френска писателка, родена в Казабланка, която също ще гостува в България по покана на „Колибри“ и Френския културен институт. Панкол завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга. Следват 11 романа, а през 2006 г. на книжния пазар се появява „Жълтите очи на крокодилите“. Романът веднага става най-четеният във Франция, получава наградата на „Мезон дьо ла Прес“, а следващата година е удостоен и с наградата „Городец“. Междувременно Катрин Панкол е преведена на 25 езика, a книгите й са продадени в над три милиона екземпляра. Срещата с българската публика ще се състои във Френския културен институт от 18 ч.

От 7-и до 12-и декември – заповядайте на Зимния панаир на книгата 2010, където „Колибри“ ще има атрактивен щанд с много изненади за публиката.

През декември очакваме и две книги от български автори:

„Моята Азия“ на Райко Матеев 
Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник“ – кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш. След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан, „Хелиос“ пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.
„Моята Азия“ е невероятен разказ за пътешествия, бури и приключения сред далечни острови и морета, за необикновени места и хора, за вечния човешки стремеж да видиш света.

„Перфектно 1“ на Румен Алексов
Румен Алексов е завършил ВХТИ в София и до 1989 г. е работил в металургичния комбинат в Перник. След промените и „приватизирането“ на комбината, вече като свободна валенция, опитва късмета си в не един бизнес и за малко се разминава с едно от прословутите „куфарчета“. Писал е къси разкази, отличени с награди, но едва в новите времена намира материал за роман. „Перфектно 1“ е кримка за прехода със замесени научни открития, мръсни сделки, хомосексуални връзки и много пари на фона на съвременна България, при това написана леко, остроумно и извънредно приятна за четене.

През декември „Колибри“ поставя началото на новата си поредица за фентъзи и фантастика с „Корпорация „Безсмъртие“ и „Цивилизация на статуса“ на Робърт Шекли, и „Гласът на острието“ на Джо Абъркромби.

Очаквайте и нови книги на някои от най-нашумелите ни автори – Иън Макюън, Жоржи Амаду и д-р Пиер Дюкан, както и нови заглавия от поредицата „Съвременна европейска проза“.

Сподели в: