Издателство "Алтера" с нова поредица – Поет от поета

Издателство "Алтера" започва нова поредица – Поет от поета. В поредицата ще се издават съвременни световни поети, подбрани и представени от съвременни български поети.

В първата книга от Поет от поета Александър Шурбанов представя американския поет Роджър Крейк (преведен от Евгения Панчева) и неговата стихосбирка "Онези години" (Those Years, 2007).

Проф. Александър Шурбанов определя "Онези години" като "повест в стихове", която ни разказва историята на една любовна връзка, неуспяла да се осъществи докрай. Стихосбирка, в която събитията преливат в емоционални реакции, а светът на историята е сетивно-предметен, конкретен – той се разгръща в пространство, запълнено от всекидневни, но неповторими поради сантименталната стойност на спомена вещи (тъмносиня чаша, самовар, свещник, звънец). В света на "Онези години" не се случват чудеса, неговата най-голяма загадъчност е безмилостната му делничност. Такъв е и езикът на стиховете – делнично-прозаичен. И въпреки това – изконно поетичен.

Иначе казано: лирична и елегантно остроумна, поезията на Роджър Крейк гради своя разказ за "онези години" през фините сетива на вътрешния човек.

Проф. д-р. Роджър Крейк преподава литература и творческо писане в университета Нортист Охайо, САЩ. Автор е на четири стихосбирки – I Simply Stared (2002), Rhinoceros in Clumber Park (2003), The Darkening Green (2004) и Those Years (2007), както и на изследвания върху английски ренесансови автори. Съставител и редактор е на том с поезията на Джон Дън.

Във връзка с българската си премиера, авторът Роджър Крейк чете стихове на живо и раздава автографи на 2 поредни четения – в Софийска градска библиотека и в СУ "Св. Климент Охридски".

"Онези години" можете да намерите в книжарниците.

* * *

Прочетете още:
"Междинна спирка"
"Размишления в катраненото буре"
Поредица Зевгма

Сподели в: