Изгубени творби на Леонардо и Рембранд се завръщат

Проектът Lost предоставя една хипотетична възможност – произведения като „Концерт” (Вермер), открадната от Isabella Stewart Gardner Museum и оценявана на 250 мил. долара или „Св. Матей и ангелът” на Караваджо, унищожена в последните дни на Втората Световна Война, да влязат в общественото полезрение и да бъдат вълнати по символичен начин, където им е мястото – в музея.

На 9 юни 2011 от 18 часа в залите на Националния музей на българското изобразително изкуство (София, Национална художествена галерия) – пл. „Княз Александър І” № 1 ще се открие изложбата „LOST” на художника Йордан Панков (J.PANK).
 
„Lost” е проект, включващ цикъл от 20 картини – реплики на творби на световното изкуство от различни исторически периоди, които се смятат за изчезнали.

Във фокуса на вниманието му застават шедьоври, изгубени за световната културна съкровищница, като „Битката при Ангиари” на Леонардо, „Леда и лебеда” на Микеланджело, „Свети Матей и ангела” на Караваджо, „Автопортрет” на Рембранд, прочутият Вермеров „Концерт”, „Олимпия” на Магрит, творби на Ян ван Ейк, Гоя, Дега, Мане, Ван Гог и др.

Йордан Панков (J.PANK) превежда посланията на тези „изгубени” творби на езика на съвременната култура, използвайки визуалните кодове, изразни похвати и иконични знаци на street културата и учудващо устойчивата и жизнена природа на поп арта.

Lost” е поредният артистичен проект на Панков, който следва една основна линия в търсенията на художника, а именно „коментара” му върху произведения, които по една или друга причина са изгубени за културната памет на човечеството, били те обект на кражби от световните музеи и частни колекции или жертва на конфликти, бедствия и войни.
 
Проектът на Йордан Панков ( J.PANK) поставя актуални за днешния ден проблеми като опазването на културното наследство и отговорността, която носят обществата, както и разбирането на изкуството като поле за дискусия и коментар.

Изложбата ще продължи до 3 юли 2011.

Сподели в: