Изгубените тайни на свещения кивот

От днес в продължение на шест седмици на страниците на Kafene.bg  ще представяме книгите от поредицата "Летните хитове" на издателска къща Хермес. Всяка седмица двама от нашите читатели ще могат да спечелят романа, който сме анонсирали през съответната седмица. За повече подробности прочетете тук

Първото заглавие, което ви предлагаме е Изгубените тайни на свещения кивот.

Според легендата Кивотът на завета представлявал облицован със злато скрин, който бил едновременно средство за общуване с Бог и ужасяващо оръжие за поразяване на враговете. За да го използва, първосвещеникът трябвало да носи нагръдник с 12 скъпоценни камъка, наричани Огнени камъни. Реликвите се съхранявали в Храма на Йерусалим до вавилонското нашествие през 597 г. пр.Хр.,  след което следите им се изгубили.
Сред древните руини на Петра в Южна Йордания Греъм Филипс намира доказателства, че тамплиерите са открили Ковчега на завета и Огнените камъни и по време на бягството от гоненията на френския крал Филип Хубави са пренесли съкровището в Англия. Авторът проследява кодирани послания, оставени от тамплиерите по стените на църкви, в надписи и витражи в търсене на Огнените камъни. Когато биват подложени на лабораторни изследвания от учени от Оксфорд,  тези камъни разкриват странни физически свойства, които влияят върху електронната апаратура и произвеждат облак плаваща светлина, наподобяваща кълбовидна мълния.
Библията твърди, че Ковчегът на завета притежавал способността да унищожава цели армии и да срива градските стени. Сега Греъм Филипс предлага научни доказателства в подкрепа на тези твърдения и прави интригуваща хипотеза относно местоположението на Кивота.    

За автора:

Греъм Филипс е един от най-продаваните британски автори в областта на нехудожествената литература вече над 20 години. През 80-те години изоставя кариерата си на радиожурналист за Би Би Си и редактор на популярно месечно списание и насочва таланта си към разследване на неразрешени исторически загадки. Оттогава досега е написал повече от 12 книги, които са преведени и издадени в цял свят на повече от 10 езика.

Първите си книги Греъм Филипс пише в сътрудничество с Мартин Кийтман и още от самото начало авторите усвояват един уникален изследователски метод на работа. През 90-те години Греъм и Мартин се впускат в търсене на истината зад старите легенди за крал Артур и Робин Худ. През 1992 г. „Крал Артур – истинската история“ се превръща в бестселър, когато двамата писатели откриват неоспорими доказателства за историческото съществуване на Артур.

Греъм Филипс никога не се е страхувал да приема предизвикателства. Нито пък е бягал от спорни въпроси. Напоследък авторът е насочил вниманието си към библейските загадки. Така например неговата книга Наследството на Моисей (издание на Хермес) прави преглед на работата на признати археолози и библейски учени и представя забележителни доказателства в подкрепа на това, че Старият завет е много по-близо до истината, отколкото смятат мнозина историци.
Изгубените тайни на свещения кивот е сред най-новите книги на Греъм Филипс.

Критиците често се чудят как Греъм е могъл да разреши толкова много исторически загадки.Отговорът е: чрез прилагане на интердисциплинарен подход и смелост да се обърне към теми, които учените не желаят или дори се боят да изследват.

Изгубените тайни на свещения кивот
Корична цена: 11,95 лв.

Сподели в: