Извънредна предпремиера на танцовия спектакъл Residuals

Американската танцова компания Sidra Bell Dance New York представя в София първия си спектакъл за сезона

Хореографът Сидра Бел и танцьорите Ребека Марголик и Тушрик Фредерик работят върху новия проект на компанията в продължение на седмица като част от резидентската програма на Derida Dance Center

На 4 септември (петък) от 21:00 часа в пространството на Derida Dance Center американската танцова компания Sidra Bell Dance New York ще престави за първи път пред публика най-новия си спектакъл, наречен Residuals. Вход свободен!

Хореографът и артистичен директор на компанията – Сидра Бел – го определя като „чиста абстракция под формата на кратък разказ“. Сидра Бел, Ребека Марголик и Тушрик Фредерикс работят по проекта от юли тази година. Основната част от работата им обаче, се случва в София. Любителите на съвременния танц ще видят проекта в неговия полузавършен вид. Официалната премиера на Residuals ще се състои през ноември в ODT Theater, Сан Франциско.

Сидра Бел е хореограф и преподавател, иноватор в развитието на  танца, изследвайки връзката между тялото, движението, паметта и спомените по непознат начин. От 13 години тя е мениджър и артистичен директор на собствена танцова компания в Ню Йорк, със забележителен прием от страна на публика и критика.  Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция.  Сидра Бел е и автор на хореографията към филма „TEST”, номиниран за най-добър независим филм през 2015 година в САЩ (Independent Spirit Award).

Ребека Марголик (Канада) е част от Sidra Bell Dance New York за четвърта поредна година. След като завършва танцовото си образование в New York University с отличие, тя работи с едни от най-именитите американски и канадски хореографи – Чей Кюблер, Чък Уилт, Дерик Белхъм – и не спира да обикаля света, участвайки в разнообразни проекти.

Тушрик Фредерикс е талантлив млад танцьор от Йоханесбург, също получил образованиято си в Ню Йорк. След участието си в проекти на Даниел Агами, Милтън Майерс, Синди Салгадо и други, се присъединява към Sidra Bell Dance New York.

Точно преди една година Сидра Бел беше за първи път в София, за да води уъркшоп в рамките на тренинг програмата за млади танцьори – Dance PORT Derida, както и да се включи във финалния етап от представянето на София пред журито на конкурса за Европейска столица на културата. По същото време тя представи и своя спектакъл „Голота“ в рамките на фестивала One Dance Week.

Тази година Сидра Бел работи отново с участниците в програмата по съвременен танц Dance PORT Derida, финансирана от фондация „Америка за България“ – програма, която предлага безплатно обучение за начинаещи млади таланти и тренинг за професионалисти, в рамките на една година. 

„Харесвам темпът на живот и топлата атмосфера в София. Артистите и екипа на Derida Dance Center са много мили и гостоприемни. Интегрална част от резиденцията е включването на двамата танцьори от моята компания в уъркшопа, който паралелно провеждам с участниците в програмата Dance PORT Derida. На тази база се появиха нови идеи, които включихме в реализирането на Residuals. Идеята да доведа професионалисти от Sidra Bell Dance New York, които да взаимодействат с обучаващите се млади български танцьори, се оказа чудесна.“

Посещението на Сидра Бел, Ребека Марголик и Тушрик Фредериск в България се реализира благодарение на Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

Резидентската програма на Derida Dance Center е част от Културния календар на Столична община за 2015 година.

Сподели в: