„Избрани разкази“ от лауреата на Нобелова награда – Хайнрих Бьол

„Ентусиаст“ публикува второ заглавие в новата поредица, посветена на майсторите на късия разказ

В края на месец февруари издателство „Ентусиаст“ стартира нова поредица – Избрани разкази. Целта на проекта е да представи по оригинален начин на младите читатели класиците в нова светлина, различна от скучните представи за авторите, добити от текстовете, залегнали в учебните програми. Поредицата стартира с творби от Антон Павлович Чехов, а в края на март в колекцията от класицимайстори на късия разказ влиза втори сборник с избрани творби от немския писател Хайнрих Бьол. Книгата съдържа 18 от най-известните разкази на световноизвестния автор.

През 1972 година, когато Шведската академия присъжда Нобеловата награда за литература на Хайнрих Бьол, това не предизвиква нито изненада, нито възражения. Започнал да пише и да публикува кратки разкази през 1947 г., Бьол вече си е създал име на най-значимия следвоенен немски белетрист. Книгите му се издават и четат с еднакъв интерес и симпатия както на Запад, така и на Изток. Той вече е станал онова, което малко негови съвременници успяват да станат по онова време – световен писател.

Творчеството на Бьол е силно повляно от войната, което до голяма степен се дължи на участието му във Втората световна война. През 1937 г. той е призован е във Вермахта, воюва във Франция, Румъния, Унгария и Съветския съюз. Ето защо в следвоенните години Бьол е ангажиран със спомени от войната и въздействието ѝ – материално и психологическо – върху живота на обикновените хора. Те са истинските герои в неговите романи и разкази. Антигероите му са фигурите, облечени във власт – правителството, крупният бизнес и Църквата, които той бичува с хумор и горчивина за техния конформизъм, малодушие, егоизъм и злоупотреби.

Като всеки голям писател, Бьол открива във всеки обикновен човешки живот достойна за художествено претворяване съдба. Ето защо често той е определян като автор, поставящ в центъра на своето творчество „малкия човек“, който се бори срещу несправедливостта и неволите на живота. „С известно пренебрежение често ме наричат писател на малките хора: неловко е, но ще призная, че винаги възприемам тази квалификация като ласкателство“ – споделя Бьол – „Нашата задача е да напомняме, че човекът не съществува само за да бъде управляван и че разрухата в нашия свят е не само външна и не е толкова малка, та да бъде превъзмогната просто за няколко години“. И като всеки голям писател е убеден в способността на литературата и изкуството да променят света, да го изпълнят с повече човечност и мъдрост.

Още по темата:

Представят непознати творби на Антон Чехов

Сподели в: