Избрани произведения в пет тома от Божана Апостолова

Избрани произведения в пет тома от Божана Апостолова излизат под знака на ИК „Хермес“.

Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави? Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.

Божана Апостолова – поетеса, прозаик и издател – е родена на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко, но от няколкогодишна до днес живее и работи в Пловдив. Завършва българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново.
Два месеца преди 10 ноември 1989 г. Божана напуска тогавашната си месторабота като директор на Дома за култура към тогавашната Дирекция „Местна промишленост и битови услуги“ и започва да се занимава с посредническа дейност, насочена към полиграфията – събира поръчки за етикети, дипляни, календари и др., които печата в държавната печатница в Пловдив. Основава издателство „Жанет 45“, следва студио за предпечат, после малка печатница, която с годините се разраства в полиграфически комбинат с най-модерна техника, а през 2001 г. и книжната борса „Жанет 2001“.
Автор е на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца.
Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната й преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Република Турция.
Създател на литературния фест „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“.
През 1994 г. учредява най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов“.

Том 1. Избрани стихотворения
Том първи представя прецизно подбрана от авторката подборка на 140 стихотворения от деветте й книги, писани в продължение на 50 години творчески живот.
Поезията на Божана Апостолова е странна, избухлива смес от сърдечен смях и стръвна ярост. Стиховете й издаваха труден характер, закодиран в сърцето и в данните на поетесата. Обаче въпреки хиромантията на известеното, никой не успя да прочете докрай неочакваното и ново избухване на тази саморазрушаваща се, но и самосъздаваща се поетична същност.
Неотдавна у Божана Апостолова нещо изригна и на бял свят се явиха няколко десетки стихотворения, които хем приличаха на предишните й словесни рожби, хем сякаш бяха сътворени от различни бащи. Прочетох потресен тези извънземни послания, възхитих се на изящността и извисеността на устремената поетична линия, в очите ми заседнаха цяла шепа златни словесни зрънца, които повечето празнични поети не могат да разровят в себе си през целия си дълъг и прозаичен живот…
Сякаш не стихосбирка е това, а свободна, разтворена на поляната и разпъната направо на тревата памучна трапеза, върху която има за всеки добронамерен по нещо – и за жадния за небесност, и за гладния за земност. Книгата й „Възел“ се явява развръзката към творческото й умение да бъде удобен инструмент в ръцете на Бога, да бъде преводач на Неговите трепети, да бъде словар, писар и хроникьор на Тайната, наречена поезия. – Румен Леонидов

Том 2. Делнична библия. Преживени истории (Книга първа)
Роман, в който обаче героите не са измислени, а историите са преживени, както пише в подзаглавието на тази удивителна като разказ и внушение проза.
Книгата си заслужава. Божана Апостолова е искрена и наблюдателна. Има места в книгата й, на които могат да завидят много писатели. Тя успява да преодолее суетата си и да сподели с нас някои интимни истини. Така тя разширява границите на своята искреност, а това е много трудно при спомените за преживяното. Вярваме й, защото гледа на себе си и на света с разума на сърцето си. – Ивайло Петров
 
Том 3. Делнична библия. Преживени истории (Книга втора)
Който е разбрал, че богатството е нещо твърде относително и дори временно, да хваща тая книга. Който не го знае, пак да я чете, защото „Делнична библия“ търси: измеренията зад сделката, зад преговорите, зад бизнес партньора. Това вероятно е амбициозен план, но автоиронията, която е третата (с болката и опрощението) вдъхваща живот струя на животописа, я спасява от пледоарниченето, от плоското наливане на ум на непросветени. Тъкмо автоиронията, усмивката в себе си и към себе си, заедно с прошката и болката към и за всички, превръща животописанието на Божана Апостолова в една от малкото човечни книги на прехода. Прави така, че най-ценното усещане от първата до последната страница да е: И ти го можеш, само го поискай силно! – Антон Баев

Том 4. Малката Божана (Съвременни приказки)
Първата поредица с общ герой в българската литература за деца. Включва излезлите досега 9 книжки. Илюстратор Костадин Костадинов.
Приказката е великолепна! Отваря и врата към фантастични светове, и апетит за четене, което ми се струва най-важно. Езикът, през който мисли и говори малката Божана, е напълно неподправен, заразителен, сякаш чуваш гласът й да звънти и да се рее в пространството… Тук иронията и сериозното са така неразчленимо и завладяващо свързани, че правят приказката философска и вълнуваща не само децата!
Камелия Спасова

Том 5. Сама и общa (Думи от и за Божана Апостолова)
Включва интервюта, рецензии, кратка биографична справка, снимки от личния архив на Божана Апостолова и библиография, изработена от НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Сподели в: