Избрани бяха българските финалисти за международен конкурс за рисунка

Избрани бяха петимата български финалисти в конкурса за рисунка Henkel Art.Award, които ще представят страната ни на следващия кръг във Виена. Тричленно жури с председател проф. Ивайло Мирчев – председател на Съюза на българските художници, избра финалистите сред общо 24 участници.

За седма година Хенкел Централна и Източна Европа със седалище във Виена провежда конкурса си Art.Award, който има за цел да привлече участието на художници от Централна и Източна Европа, както и от Централна Азия. Престижният арт приз се съпровожда от парична награда на стойност 7 000 евро. По традиция победителят печели и организирането на изложба в собствената си държава.

Art.Award бе официално обявен в 29 страни. Конкурсът протича на два етапа. В първия всяка държава с помощта на местно жури излъчва петима финалисти. Техните творби се изпращат във Виена, където се провежда финалното оценяване. Жури с председател проф. Ивайло Мирчев и членове Мила Вачева (редактор, отдел „Култура” на в. 24 часа), и Мариана Узунова (корпоративни комуникации на Хенкел България) избраха финалистите от българска страна. Това са Нина Панчева (24 г., Пловдив), Антония Ангелова (29 г., Харманли), Галина Цветкова (44 г., Дълбок извор), Калин Антонов (32 г., София), Кирил Божков (44 г., Нови хан).

През септември 2008 г. изтъкнато международно жури ще номинира пет финалиста от всички участници, които ще се борят за голямата награда. Победителите ще бъдат представени на публиката на гала церемония, която ще се проведе на 17 ноември 2008 г. Впоследствие всички творби на финалистите ще бъдат показани на публиката в рамките на специално организирана изложба във Виена.

Henkel Art.Award. обхваща три компонента на съвременното изкуство – изобразително изкуство, фотография и дизайн, които последователно стават фокус на конкурса.  Тази година Henkel Art.Award бе анонсиран в категорията “Артистична рисунка” – творба, в която мотив или тема е изобразена по опростен начин чрез линии и щрихи.

За българските финалисти:

Нина Панчева е родена през 1984 г. в Пловдив. Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство в града. Има две самостоятелни изложби в Пловдив и една в София. Занимава се с илюстроване на книги и с фотография.

Антония Ангелова (1979 г.) е родена в Харманли. Завършила е скулптора в Националната художествена академия при проф. Емил Попов. Тази година е спечелила първа награда от конкурс за млади художници в София.

Галина Цветкова е родена през 1964 г. в Дълбок извор, Пловдивска област. Тя е магистър по изобразително изкуство и естетика с професионална квалификация „Живопис” и преподава във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. През последното десетилетие е реализирала 20 участия в национални конкурси и изложби, три от които – самостоятелни. 

Калин Антонов е роден в София през 1976 г. Завършил е академията за изящни изкуства „Жул Паскин” със специалност „Живопис”. Има 7 самостоятелни изложби и участия в 26 общи. Рисува в стил „наивизъм”.

Кирил Божков е роден 1964 г. в Нови хан. Завършил е Националната художествена академия със специалност „Стенопис”. Бил е преподавател в НХА три години. Участвал е в редица самостоятелни и общи изложби от 1983 г. насам. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и Народното събрание, както и на много частни колекции в страната и чужбина.

Сподели в: