Идеалният мъж от Оскар Уайлд в Народния

„Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него“, обичал да казва с присъщото си бляскаво остроумие Оскар Уайлд.

А как стои въпросът с идеала? Идеалът за живот. Идеалът на мъжа, идеалът на жената. Способността да различиш собствената си амбиция и амбицията на близките си от скования облик на невъзможния стремеж на всяка цена да се съхрани Идеалът!

Във великолепната си комедия Идеалният мъж Оскар Уайлд заплита сложна интрига от изнудване, бляскаво настояще и тъмно минало, приятелство и любов, вярност и предателство, за да докаже, че истината рядко е чиста и никога проста. В нея смехът води със себе си неудобството и удоволствието да виждаш как другите правят твоите грешки, а също така е и проводник на политическа поука, винаги присъстваща в творбите на Уайлд.

В тази своя комедия Оскар Уайлд говори за корупция, за уважение спрямо другия, което не бива да се смесва със сляпото желание да го подчиниш на своите желания, а също и за цената, която всички трябва да заплатим за действията си, и подлага на изпитание всички човешки взаимоотношения: мъж – жена, баща – син, приятелство.

Народният театър Иван Вазов представя една постановка на Тиери Аркур с участието на Стоян Алексиев, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Биляна Петринска.

Сподели в: