„Игрите на глада” излиза на голям екран с внушителен актьорски състав

Дженифър Лорънс, Уди Харелсън, Лени Кравиц и Доналд Съдърланд са част от звездите във филма, който ще видим през март 2012
Екранизация по едноименния бестселър на Сюзан Колинс, продукцията на Lionsgate „Игрите на глада” е едно от най-очакваните кино заглавия в началото на 2012 г. Филмът е по първата част от трилогията, издадена в над 41 страни по света. Фантастичният екшън въвлича зрителите в нов свят и обществен ред. Всяка година сред развалините на някогашната Северна Америка правителството на новосформираната държава Панем принуждава всяка от дванадесетте си области да изпрати по едно момче и едно момиче, тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години, да се състезават в Игрите на глада като трибути. Отчасти извратено зрелище, отчасти правителствена тактика за сплашване, Игрите на глада са събитие, предавано в националния телевизионен ефир, в което участниците трябва да се борят едни с други, докато оцелее само един.
В проекта, продуциран от Нина Джейкъбсън и Джон Килик, са привлечени както млади, така  и утвърдени на големия екран таланти.  Главната роля  е поверена на Дженифър Лорънс („Х-Мен: Първа вълна”;  „Зимен дар”). „Тя е невероятна актриса.  Силна и в същото време уязвима, красива, безпощадна и смела.  Не съм предполагала, че ще намерим толкова подходящ  човек за ролята на Катнис Евърдийн. Нетърпелива съм всички да видят колко добре се е справила!”, споделя писателката Сюзан Колинс за избора на режисьора Гари Рос. Героинята на Лорънс, 16-годишната Катнис Евърдийн, приема участие в Игрите, заемайки мястото на по-малката си сестра, избрана в жребия, за да я спаси. Тя може да разчита единствено на изострените си инстинкти и на наставничеството на пропилия се бивш победител Хеймич Абърнати (Уди Харелсън). Само един от 24-те състезатели може да оцелее, да спечели и да се върне у дома, а ако Катнис иска да се завърне някога вкъщи, в 12-та област, трябва да направи поредица от почти невъзможни избори на арената – между оцеляването и човечността, между живота и любовта.
Към младата актриса се присъединяват Джош Хътчерсън („Децата са наред” ), в ролята на Пийта Меларк и Лиъм Хемсуърт („Последната песен”) като Гейл Хартхорн. Пийта е момчето, избрано заедно с Катнис от Област 12, най-отдалечената и бедна част от Панем. В самото начало на игрите Пийта публично признава чувствата си към Катнис, с което предизвиква най-увлекателната за зрителите връзка между двама съперници – тази на „обречените влюбени”. От друга страна, въпреки че Катнис никога не е имала романтична връзка с Гейл, те винаги са се разбирали  чудесно само с няколко думи. Когато Катнис доброволно заема мястото на по-малката си сестра в 74-те Игри на глада, двамата мълчаливо се съгласяват, че тяхното приятелство  ще й даде кураж да премине през ужасите на арената.
В лентата участват още Уди Харелсън в ролята на Хеймич Абърнати, победител в Игрите на глада и ментор на излъчените да се състезават двойки от област 12, и Доналд Съдърланд като Президента Сноу, абсолютен владетел на Панем от самото начало на съществуването му. Особена роля във филма има музикантът Лени Кравиц („Прешъс”), който играе личния моден стилист на Катнис – Цина.
Сред  другите актьори във филма са Уес Бентли („Американки прелести”) в ролята на Сенека Крейн, главен отговорник за 74-те Игри на глада; Елизабет Банкс („Следващите три дни”) като Ефи Тринкет, отговорник на Катнис и Пийта, определена от Капитола да придружава и съветва;  Стенли Тучи („Капитан Америка: Първият отмъстител”) като Цезар Фликърман, домакин и водещ на игрите.
В България всички книги от трилогията на Сюзан Колинс са книжния пазар благодарение на издателство Екслибрис.
„Игрите на глада” излизат на голям екран в България и по света на 23 март 2012 г. Повече информация за заглавието може да се намери на www.forumfilm.bg или www.facebook.com/ForumFilmBulgaria.

Сподели в: