Иглика Трифонова с награда в Кан

"Лъжесвидетел" на Иглика Трифонова спечели наградата на конкурса ScriptEast за най-добър сценарий на страните от Централна и Източна Европа, провеждащ се в рамките на кинофестивала в Кан.

На специална церемония в "Plage de Palmes" в Кан авторката получи специалната статуетка на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски и чек за 10 000 евро.

В мотивацията на журито се казва, че "базиран върху действителна история, сценарият на Трифонова е отлично написана равносметка от един от ключовите процеси на Международния съд в Хага, който се отразява върху един от големите сблъсъци на нашето време, включително между религиите, политическите системи и идеологиите".

"Лъжесвидетел" победи сред останалите 11 заглавия, селектирани за финалната фаза от стотици кандидатстващи сценарии. При връчването на наградата основателят и директор на ScriptEast, полският кинорежисьор и продуцент Дариуш Яблонски заяви: "Емблематично е, че наградата отива в България, защото във въздуха вече се носи очакването за българска вълна в киното". Яблонски посочи като основание за това качествата на българските филми и успехите им на международните фестивали в последните години.

"Лъжесвидетел" с продуцент Росица Вълканова и режисьор Иглика Трифонова, които вече са работили заедно във филми като "Писмо до Америка" и "Разследване ", спечели през 2009 г. субсидия от Националния филмов център. Снимките на филма, копродукция на България с Холандия и Швеция, трябва да стартират идното лято. Актьорският състав ще бъде международен, като от продукцията уточняват, че се водят преговори с големи звезди на европейското кино.

Сподели в: