„Иглата на Лабакан” – последната част от трилогията „Страната на сънищата” от Юлия Спиридонова-Юлка

Всички харесваме истории, обвити в мистерия, обичаме да разплитаме тайнствени загадки, да разгадаваме скрити кодове. Всички ние пазим хубави спомени от любимите си приказки от детството. Юлия Спиридонова-Юлка събира всичко това в едно и създава приказен трилър за деца.
Българската писателка се завръща към старите приказки и умело ги вплита в най-новата си книга – „Иглата на Лабакан”, последната част от трилогията „Страната на сънищата”.
Заедно с главните герои малките читатели ще тръгнат на спиращо дъха пътешествие, за да открият шифъра, закодиран в някои от най-любимите ни детски приказки. Те ще разберат каква е връзката между приказка на Георги Райчев, „Мнимия принц” на Вилхелм Хауф, „Храбрият шивач” на Братя Грим и „Дивите лебеди” на Ханс Кристиан Андерсен, брилянтно изградена от Юлка. Ще се срещнат с непознати за тях приказни истории и герои.
След „Любими попътечо” и „Кралска кръв” Юлка за трети пореден път ще отведе децата в „Страната на сънищата”, като и сега им е подготвила вълнуващо предизвикателство. Нова заплаха е надвиснала над Страната на сънищата. През портала, който я свързва с човешкия свят, се прехвърлят опасни токсични отпадъци. Спасението е едно – порталът трябва да се зашие. Кралят на Страната на сънищата Иво и най-добрият му приятел Кодо тръгват за света на хората, за да открият вълшебната игла. Етиен (братът на Иво) пръв разгадава, че шифърът, който ще им покаже пътя към иглата на Лабакан, е скрит в старите приказки. Пътешествието на двете момчета започва от древния град Александрия. Кралят и верният му приятел преминават през малко селце в България и стигат чак до Скандинавските страни, за да открият следите на иглата в един от най-красивите замъци на Бавария…

„Страната на сънищата” е приказно фентъзи за битки и приключения, за пътуване между два свята, за смелостта и приятелството и за вечната борба със злото.

Юлия Симеонова Спиридонова–Юлка е родена на 30 октомври 1972 г. година в град София, в семейството на художници. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” и НБУ.
Още студентка работи като сценарист на свободна практика за български и чужди филмови продукции. Има заснети над 400 сценария за БНТ.
Автор е на няколко телевизионни поредици, участвали в много международни фестивали. Автор е и на детското седмично предаване „Здравей” за електронни развлечения и интернет. През 2003 г. година предаването печели националната награда „ДеИнтина”.
Нейни разкази и приказки са публикувани в български и чужди литературни списания. Още с първото си произведение („Утешителят” – 1996 г.) печели наградата на Юнеско за къс разказ. Разказът е отпечатан в антологии на английски и френски език. Същата година е член на журито на кинофестивала в Мюнхен.
През 2007 г. година участва в световното изложение „Библиобраз” в Москва.
През 2008 година нейни книги участват на световното литературно изложение в Хага.
До момента Юлка има следните издадени книги – „Гугулетата" (1999), „Приказки за гугулета" (2000), „Приключения с Джиго" (2003), първа, втора и трета книга от фентъзи трилогията за деца „Страната на сънищата” – „Любими попътечо" (2007), „Кралска кръв" (2011) и „Иглата на Лабакан” (2013), „В Долната земя. Кръстьо – частен детектив" (2009), първият български модерен роман за тийнейджъри „Тина и половина” (2009) и продълженията – „Графиня Батори” (2010) и „Макс" (2012).

Награди и отличия

През 2005 г. година e удостоена с трета награда конкурса „Europe in fairytale”.
През 2006 г. печели конкурса за детска книга ръкопис на Съюза на българските писатели с романа „Любими попътечо”.
През 2010 г. става Лауреат на Националната награда на Министерството на образованието, младежта и науката за принос в развитието на българската литература за деца и юноши – „Петко Рачов Славейков”, за романа й „Тина и половина”
Носител е на националната награда „Константин Константинов“ за автор на 2010 година.
Получава почетен плакет на МОМН за принос в българската култура по случай Деня на народните будители.
Два пъти е номинирана за Националната литературна награда „Христо Г. Данов”.
През 2012 е номнирана за детската национална награда „Златната ябълка” за благотворителната си дейност.
Същата година получава почетната грамота на „Аз детето” за цялостен принос за щастливото детство на българските деца.
Юлия Спиридонова е най-търсен и четен писател в 18 от 27 регионални библиотеки според проучване на сайта „Аз чета”. Изследването е проведено в периода юли-ноември 2011 година чрез онлайн въпросник към служителите на всички 27 регионални детски библиотеки в България. 

Благотворителни инициативи:
От 2009 година – инициатор и организатор на седмичната инициатива „Кой обича приказки” към Детско-юношески отдел на Столична библиотека.

От 2010 година – инициатор и организатор на кампанията „„Там, където живеят деца, трябва да има детски книги"”. Кампанията събира библиотеки (от нови книги и заглавия) в домовете за деца, лишени от родителска грижа.
2010 година – ДДЛРГ „Мария Терезия” град Стара Загора
2011 г. – ДДЛРГ „Дъга” град Добрич
2012 г. – ДДЛРГ„Радост” село Дрен
2013 г. – ДДЛРГ „Констанца Ляпчева” град Горна Баня

Юлка притежава собствен съпруг, два диви трола, рижа котка и една сврака. Все още мечтае да стане капитан на кораб (другата важна мечта – да стане детски писател, вече я е сбъднала). Не е загубила надежда да се научи да свири на барабани.

Сподели в: