"Ивицата, от слънцето огряна" – избрани стихове на Дьорд Петри

На 10 ноември излиза книгата "Ивицата, от слънцето огряна" с избрани стихотворения на унгарския писател Дьорд Петри (Издателство "Ерго"). Книгата е част от поредицата "Модерна европейска лира". Официалното представяне на тази знаменателна поетична колекция ще се състои в рамките на „Софийския международен панаир на книгата“, 9-14 декември.

Превод от унгарски Мартин Христов
Оформление Мария Чилф, Александър Байтошев, Иво Рафаилов

Автопортрет

Упоява се създанието скотско от миризмата на екстаза.
Чистофайничи нечистото животно.
Прочиства порите си,
своята трийсет и седем годишна, безхаберно разходвана плът.
Препъва се между прашните снопове светлина,
избълва си червата през прозореца на винарната,
връз забързано потропващите носове на обувките.

Из „Ивицата, от слънцето огряна“
156 стр., цена 12,00 лв.

Дьорд Петри (1943-2000, Будапеща) е унгарски поет, преводач и журналист, носител на наградите „Кошут“ и „Атила Йожеф“. Завършва унгарска филология и философия в Будапещенския университет. Първата му стихосбирка „Обяснения за М.“ излиза през 1971 г. От 1974 г. е писател на свободна практика. В периода 1975-88 г. има възбрана за публикуването на творбите му, негови книги излизат чрез самиздат и извън страната. През 1981-89 г. е редактор на самиздатското списание „Бесельо“ и важна фигура в унгарската демократична опозиция. През 1994 г. става народен представител от Съюза на свободните демократи, но още през есента на същата година напуска партията и парламента. Последната си стихосбирка „Докато може“ публикува през 1999 г.

"– Кой си ти, Дьорд Петри!
– Преди всичко поет. Мисля, че всички мои останали функции зависят от същността ми на поет. И е разбираемо, установя ли, че имам продължителни трудности с поезията, душевното ми равновесие се разклаща, аз самият започвам да се разпадам. Впрочем съм още и много други работи – съпруг, гласоподавател, дядо, до известна степен философ, но тези функции работят нормално, ако писането ми спори. По някакъв особен начин поезията съставлява абсолютния център на моя живот. Заради това съм длъжен да заявя: аз съм поет."

Из интервю с автора, взето от Арпад Вицко на 1.V.1995 г.

Изданието е осъществено с подкрепата на Литературен музей „Петьофи“ и с любезното съдействие на Институт „Балаши” – Будапеща, както и с подкрепата на Фондация „Унгарска преводаческа къща“ – Балатонфюре.
 Автор на снимката на Дьорд Петри е  Автор на снимката: © Ленке Силади

Прочетете още:
Издателство "Ерго" издава класика на черногорската литература – Петър Негош
4 нови книги от издателство "Ерго" 

Сподели в: