Ивелин Влайков: Мечтая моите картини да са притежание на истински ценители на изкуството

Художникът Ивелин Влайков завършва „Живопис и педагогика“ в Университета във Велико Търново. Предпочитаните му техники са акварел, маслена и акрилна живопис, а любимите му стилове са импресионизъм, сюрреализъм, експресионизъм и абстрактни експерименти. Има участия в самостоятелни и общи изложби в София, Русе, Ню Джърси, Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия, Канада, Русия и др. В момента Ивелин е мениджър на Арт вила Орлова чука в близост до гр.Русе и на галерия Sunrise art. Ето какво ни сподели той за развитието на изкуството в България:

Разкажи ни за изкуството в твоя живот – ти ли го намери, то ли те намери и как се случи?
Първият ми спомен за изкуството и взаимната ни среща беше в основното училище или по-точно тогава, когато децата по празници се занимават с извънкласни забави. Аз избрах да рисувам на асфалта с тебешири и след това едни от любимите ми часове бяха по рисуване. Винаги бях добре подготвен с материали и дори помагах на съучениците си да донарисуват зададените картини. После продължих да рисувам по учебници, тетрадки и чинове с химикал. За което, разбира се, си понасях съответните порицания:)

Има ли място за изкуство в живота на съвременния българин – забързан в ежедневието, затънал в кризи?
Ако българинът не се обърне към изкуството, като към душевна упора, разтуха и обогатяване, то ние сме изгубени като нация и ценности.

Как се справя един художник в днешната реалност?
Една сурова нереалност и фалш ни заливат отвсякъде, но с малко повече позитивизъм съм убеден, че и на нашата уличка ще изгрее така чаканото слънце. Трудно е да оцеляваш единствено и само с изкуство при положение, че повечето истински ценители не успяват от всички необходими битовизми да отделят средства за душевна храна. Повечето таланти в България остават недооценени и ниско платени за разлика от развитите държави.

Къде мечтаеш да видиш картините си изложени
?
Мечтая моите картини да са притежание на истински ценители на изкуството, а след години се надявам да има мои творби и в националните колекции и музеи, редом с големите и доказали се имена в историята.

Кои са твоите кумири? Кого харесваш?
Не мога да дам конкретни имена, защото са много и се опасявам да не пропусна някое. Затова ще ви насоча към няколко стила от живописта. Класическата средновековна школа на реализма, следват импресионисти, експресионисти и сюреалисти, но лично сетивно ми прави удоволствие да гледам, творя и да се забавлявам с модернизма и съвременните течения на експерименталната живопис.

Какво си пожелаваш?
Пожелавам си на първо място здраве и дълголетие, за да мога пълноценно да осъществя мечтите си, да развивам таланта си с подкрепата на меценати и споделяйки щастието с любимите ми хора.

Пожеланието ти към читателите на Kafene.bg?
Бъдете по-усмихнати, за да ви се усмихнат и на вас, защото изкуството и хубавите неща са навсякъде около нас. Само трябва да отворим очите и душите си за тях. Бъдете щастливи:)

Разгледайте негови картини

Сподели в: