Ива Папазова за актьорската игра и новия спектакъл "Око под наем"

Ива Папазова е млада актриса от Драматичен театър "Адриана Будевска", но с Театрална къща "Вива Арте" гостуват в различни театри в страната и в столицата. Поводът за това интервю е участието й в спектакъла "Око под наем", койтно столичани могат да видят в четвъртък, на 30 ноември, от 19 ч. в Открита сцена "Сълза и смях". Повече за "Око под наем" прочетете тук.

Представете се за читателите на Kafene.bg.

Казвам се Ива Папазова, на 25 години съм .Родена съм в град Пловдив. Завърших НАТФИЗ през 2012г. в класа на професор Стефан Данаилов. В момента играя в Драматичен театър "Адриана Будевска" град Бургас. В свободното си време обичам да спортувам, да чета книгни и да излизам с приятели.

Партнирате си в два спектакъла с Асен Блатечки – В "Око под наем" и в "За Господ – забранено". По-лесно ли се играе с "големи" актьори?

Да, много по-лесно е . Освен това е супер полезно, защото от Асен Блатечки може да се научи много. Пък и винаги си сигурен, че ако стане някакъв гаф, той ще излязе с лекота от ситуацията, заради опита, който има. Освен това имам възможност да науча от него полезни актьорски хватки и различни начини на импровизация.

Има ли лесни и трудни роли?

Разбира се, че има. Със сигурност е по-лесно, когато образът е близо до теб, до твоята същност. Играеш ли нещо далеч от твоя темперамент, се изискава повече усилие, за да разбереш и направиш ролята. Задачата се улеснява, когато намериш прототип на образа, който играеш и го наблюдаваш, така по-лесно после го пресъздаваш  на сцената. От друга страна трудните роли са по-интересни, защото се опитваш да бъдеш някой друг, да схванеш неговото мислене и логика, да ходиш като него, да бъдеш него. За трудните роли не е достатъчно да си ти, да тръгнеш от "АЗ" в дадените обстоятелства, за тях са нужни повече усилия. Когато резултатът е добър, чувстваш голямо удовлетворение.

Ролите, които играете се превръщат във визитна картичка на актьора. Имайки предвид вашите, какво бихте написали на вашата визитна картичка?

Хм, все още нямам толкова роли, които да напиша на визитна картичка. Но има време : )

С какво ви помагат театралните знания за личния ви живот, ежедневието? Помагат ли изобщо?

Засега не ми помага, но трябва да се науча да се възползвам от актьорските си умения в живота. Често в живота си попадаме на ситуации, които изискват от нас да си слагаме маски, защото в днешно време все по-малко се цени искреността и честните отношения. Понякога нещата щяха да се случват по-различно, ако можех да се възползвам 🙂

Пожелайте нещо на нашите читатели.

Нека бъдем здрави, това е най-важното. И нека се стремим да бъдем по-добри!

Вижте още:
Премиера на "Пуканки" – под режисурата на Асен Блатечки
Снежана Макавеева: "Пуканки" нищи разпадащите се човешки отношения в нашия омерзен свят

Още за програмата на Вива Арте през ноември прочетете тук.

Програма на Театрална къща "Вива арте" за октомври

Сподели в: