Иван Михайлов – Жани представя "Един добър свят"

 Изложбата "Един добър свят"- живопис и керамика на Иван Михайлов – Жани се открива на 22 април 2008 г. от 18.30 часа в софийската галерия "Лоранъ".

Приятно е да се докоснеш до един чист свят на един чист художник. Иван Михайлов – Жани не работи поръчки. Той рисува само по любов. Огромната творческа енергия и жизнено вдъхновение, подкрепени с упоритост,  всеотдайост и трудолюбие, превръщат този странник в професионален художник.

Житейският и творчески път на автора не са леки. Прорисувал по-късно от други, той намира своето призвание в изкуството. То става и смисъл, и път. Брилянтен композитор на чистия цвят,  Жани предава натурата през призмата на собствената си същност. Картините му говорят, смеят се и танцуват: „Нежен букет”, „Говори ми за любов”, „Рибките танцуват”. Стилизираните му образи са учудващо живи. Всяка творба е отделен приказен свят.

Особен акцент в настоящата експозиция е керамиката. Усъвършенствал техниката си, художникът не пропуска и най-малките подробности. За него е важен всеки детайл. Паната, съставени от 4 или 5 части, стоят удивително балансирани. И в едно със своята багрена и структурна хармонираност носят много разказ и добро настроение. Художникът използва релефа, така както му е удобно. Резултатът са изящните и пластични произведения с ярко самобитно звучене.

Експозицията ще бъде до 13 май 2008 г.
 

Иван Михайлов-Жани е роден в София през 1960 г. Учи керамика, а след това продължава образованието си в Свободна академия за изобразително изкуство „Жул Паскин” в София. Завършва и майсторския клас на художника Николай Майсторов през 1996 г. Негови творби притежават частни колекционери в България, много страни в Европа, както и в САЩ. От 2001 година  е член на творческия съюз на художниците в България.
В периода от 1996 до 2007 година открива 11 самостоятелни изложби от живописни творби и керамични пана, предимно в София. Излага в галериите „Макта”, „Крида-арт”, „Ведарт”, „Алтерего” и една изложба в галерия „Е. Декозанс” в Париж – Франция. Участва в общи художествени изложби на СБХ, както и в съвместни, с други художници, изложби в София, Габрово, Плевен, Варшава, Виена – Център „Витгенщайн”, Австрия.

Сподели в: