Иван Минеков открива за първи път изложба във Варна

Днес във Варна в Алфа арт галерия III се открива изложба на един от най-големите български скулптори – Иван Минеков. Събитието е част от официалната програма на ХХIII-ия Международен балетен конкурс – Варна` 2008.

Експозицията на тема балет представя 12 пластики на скулптора , сред които и неговата най-нова творба – "Балерина”, която тази година ще бъде връчена като специална награда в категория Младша възраст по време на  балетния конкурс.

Заедно с пластиките на Иван Минеков свои творби ще представят неговата дъщеря – Паола Минекова ивопис), която живее и работи в Лондон, както и известният варненски живописец – Светлин Ненов.

В първите години на своята кариера Иван Минеков участва във всички общи изложби в България, както и в представителни изложби в чужбина. В периода между 1975 – 1990 г. издига множество паметници в различни градове в България –  Бургас, Русе, Ловеч, Дорково, както и в родния му град – Пазарджик. В същия период Минеков е включен в "Енциклопедия на изобразителните изкуства в България”. През 2000 г. от интереса на автора към тематики като митология и история се ражда портретът на Димитър Пешев в чест на великия български политик, спасил българските евреи през Втората Световна Война. Бронзовият бюст с гордост намира полагащото му се място – в Двореца на Европа в Страсбург.

Днес творбите на Иван Минеков са притежание на частни колекции в Европа, САЩ, Израел и Япония. В последните няколко години скулпторът участва в две изложби в Холандия (в Хага 2005 г. и Ротердам 2007 г.), както и в съвместна изложба с художника Бранимир Цаков в галерия Сезони в София (2006 г.). През 2007 г. Иван Минеков е удостоен с честта да бъде един от малкото водещи български художници, включени в официалния уебсайт на Министерството на Външните Работи на България.

Сподели в: