Иван Ланджев с нова книга за Лев Толстой

На 20 април (четвъртък) от 19:00 часа, в литературен клуб "Перото" ще се състои премиерата на книгата "Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой" от Иван Ланджев. Проф. д-р Людмил Димитров, проф. дфн  Георги Каприев и издателят Румен Леонидов ще говорят за книгата.

"В годините след духовния прелом, който Лев Николаевич Толстой преживява, проповедникът и художникът у него започват да се борят за надмощие. И в личността на автора, и директно върху страниците – на „арената“ на самия наратив. Тази борба при късния Толстой оставя поразителен отпечатък върху текстовете от периода и е едно от най-интересните явления, на които съм се натъквал като читател въобще. Прииска ми се да задълбая в него и резултатът от това задълбаване е книгата." – казва самият Иван Ланджев.

Иван Ланджев (1986) е поет, публицист и литературовед. Бакалавър по философия (2009) и магистър по културология (2011) на СУ "Св. Климент Охридски". От 2015 г. е доктор по филология (руска литература на ХІХ век). През 2010 излиза дебютната му стихосбирка "По вина на Боби Фишер", а втората – "Ние според мансардата" – през 2014 (в превод на немски език – през 2017). Носител на национални награди за поезията си.

Участник в международни поетически фестивали, четения и научни форуми в над десет страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австрия, Унгария, Словения, Словакия, Латвия. Негови стихове и литературоведски статии са публикувани на английски, немски, руски, италиански, японски, словенски и др. езици.

Сподели в: