Иванка Цекова – Ване открива изложба в зала “Средец”

Днес, 20. 08. 2007 г. от 18.30 часа в изложбена зала “Средец” на Министерството на културата (бул. “Ал. Стамболийски”17) се открива изложба – живопис “Парижкият свят на Ване". Художничката Иванка Петрова-Цекова – Ване е родена през 1956 г. в гр. София. Завършила е Художествената академия в София, специалност “живопис” при проф. Петър Михайлов през 1982 г. Дипломира се Мастер 1 – Естетика на изкуството при проф. Марк Жеменез и Мастер 2 – Естетика на изкуството при проф. Бернар Тиседър в Сорбоната в Париж. Член е на Съюза на френските артисти.

Изложбата се организира от Министерството на културата на Република България, Посолството на Република България във Франция и от Съюза на френските артисти в Париж.

Творческият въображаем оптимистичен свят на Ване прекосява епохи, системи, течения и моди. На европейския пазар произведенията й излизат през 1992 г. Животът на художничката е посветен на борбата за изкуството и неговия напредък. Иванка Цекова е артист, който защитава художествените търсения на българските артисти с нейните теоретични трудове, като ги сравнява с търсенията на западното изкуство и ги издига на европейско ниво. Тя е работила много години в Монмартър и затова парижкият дух в картините й привлича широка публика и днес.

Изложбата можете да видите до 30 август 2007 г.

Снимка: Министерство на културата – пресцентър

Сподели в: