Иванка Нинова с юбилеен гала спектакъл в Операта

Иванка Нинова чества 20 години на сцената на Софийската опера и балет.
Тя произхожда от музикално семейство. Родителите и са участвали като солисти в самодейната оперета в родния и град Видин. Малката Иванка е присъствала на всички техни изяви, била е свидетел на неповторимия ентусиазъм, с който съставът на самодейната трупа е подготвял своите спектакли – сами са си шиели костюмите, изработвали са декорите. Често на сцената на Видинския театър са гостували големи оперетни звезди от Музикалния театър в София. Семейството обожава музиката и прави всичко необходимо за музикалното образование на децата си. Иванка свири на акордеон и пиано, а брат и – който впоследствие става лекар, свири на 4 инструмента и до днес е запазил хобито си – пее като любител в оперния хор.

Първите успехи в Музикалното училище в Плевен
Следващата стъпка за бъдещата певица е Музикалното училище в Плевен. Още като ученичка започват нейните солистични изяви в концерти на Плевенската филхармония. Тя е първата избрана млада певица за участие в концерт с оркестъра. Впоследствие тази практика да се дава възможност на най-добрите ученици от средното музикално училище да дебютират на сцена с оркестър, се превръща в хубава традиция. През същия период Министерството на културата прави конкурс за млади музикални дарования, които да представят България с концерти в най-големите градове на тогавашната ГДР. Иванка Нинова е отново единствената певица.

Oтзиви от СМУ "Панайот Пипков", Плевен, 18 юни 1978г.
“Тя е първата наша ученичка, която концертира извън страната ни: с успех в концерти из ГДР – Берлин, Дрезден, Лайпциг и Зеелоф на Одер. Не може да не се отбележи и успехът ú като солистка на Плевенската филхармония през сезона 1976/77 год. С участието си в VII Национален преглед на Музикалните училища през настоящата година, Иванка Нинова получи не само признанието на широката публика, но и висококвалифицираната оценка на вокалните педагози от БДК.”                                                                 

Дарина Гочева,  Вестник "Септемврийска Победа" 22.03.1977г.
"Голяма изненада бе участието на Ваня Нинова, мецосопран, 17год., момиче с артистичността и вдъхновението на почти зряла артистка, тя е надарена и с рядко красив глас, който показа в речитатива и арията на Ваня из операта "Иван Сусанин" от М.Ив.Глинка"

Галина Апостолова, Ст.преподавател по камерно пеене в НМА"П.Владигеров"
“Спомням си я от Бургас, 1978 година, където Иванка пя Ваня из операта ”Иван Сусанин” от М.Ив.Глинка. Направи ми силно впечатление с топлия си глас, дълбокия тембър и непосредственото си излъчване. Още тогава си личеше бъдещият артист.”

Музикалната академия в София

След като завършва Музикалното училище в Плевен е приета в Националната музикална академия – София в класа по пеене на професор Лилия Стефанова. Неин преподавател по актьорско майсторство е Петър Щърбанов. По време на следването си и след като завършва Музикалната академия, е солистка на Българската хорова капела  “Светослав Обретенов”.

На сцената на Софийската опера и балет
Приета е в Софийската опера за солистка след тежък конкурс в 4 тура. Своят професионален дебют прави на сцената на Софийската опера в ролята на Принцеса Еболи от операта “Дон Карлос” на Джузепе Верди. Датата е 7 април 1989 година.

Ани Чобанова, вестник "Вечерни Новини" бр.76, 26 април 1989год.
“Майсторите представят /Дебют със сполука/
Стефка Евстатиева за младата оперна певица Иванка Нинова”:
В спектакъла на Софийската народна опера "Дон Карлос" от Джузепе Верди ролята на принцеса Еболи бе изпълнена за пръв път на сцената от едно младо българско дарование, мецосопраното Иванка Нинова. Тя ни убеди не само като певица с прекрасни гласови възможности и музикално изграждане на образа, но и с артистичното си присъствие.
След спектакъла голямата оперна певица Стефка Евстатиева (Елизабет Валоа) сподели за партньорството на младата колежка: "още от първата репетиция много я харесах – хубав мек глас…като човек също ми допада – скромна, трудолюбива… Радвам се много на успеха  ú – заслужен е! Много хубаво се работи с нея. Благодарна съм на публиката че така спонтанно я подкрепи тази вечер."

Ангелина Петрова, вестник "Пулс", Бр.26 от 27 юни, 1989год.
”Иванка Нинова се включи в спектакъла равностойно на силните си партньори – Стефка Евстатиева, Никола Василев и Константин Янков. Младата певица бе убедителна с музикалните си качества – обемен глас, наситена и богато оцветена звукова емисия, вписа се органично в ансамблите (а колко рискове крият те!), показа прецизност по отношение на стилистиката на образа, изгради пълнокръвен образ в движение."

Зареждат се роля след роля и много скоро Иванка Нинова изпълнява централния мецосопранов репертоар, който включва ролите: Прециозила от “Силата на съдбата”, Амнерис от “Аида”, Азучена от “Трубадур”, Фенена от “Набуко” на Джузепе Верди, Принцеса Де Буйон от операта “Адриана Лекуврьор” от Чилеа, Сузуки от “Мадам Бътерфлай” на Пучини, Кармен от едноименната опера на Бизе, Федерика от “Луиза Милер” на Верди, Марчелина и Керубино от “Сватбата на Фигаро” от Моцарт, Куманката Зоя от “Цар Калоян” от Панчо Владигеров и др.

Иванка Нинова има богат кантатно-ораториален репертоар: “Реквием” на Моцарт и Верди, “Месия” на Хендел, “Стабат Матер” на Перголези и Росини, “Девета симфония” на Бетовен, “Ропсодия за мецосопран” на Брамс, “Меса h-moll” на Бах, Меса в C kw.427, “Ода на мира” от Тъпков. Участва в първите изпълнения за България на “Реквием” на Дворжак”, “Пролетна симфония” на Бритън, “Песни” на Икума Дан, “Симфония №2” на Тъпков.

Лауреат е на международния вокален конкурс „Вердиеви гласове” в Бусето, Италия.

Големите музиканти в професията
Незабравим е споменът и около записа на „Реквием” на Верди с диригента Иван Маринов. Тя е въвлечена в истинска авантюра от Маестрото, който определено е имал слабост към певицата. Иванка Нинова трябва да влезе в произведението на „прима виста”. Иван Маринов не приема „не” от своите любимци. Иванка Нинова дори няма време да премисли с каква сложна задача се заема. Когато се работи с Иван Маринов, емоцията е неизбежна. И този „Реквием” с участието на Румен Дойков, Даниела Недялкова, Михаил Понорски и Иванка Нинова под диригентството на великия български диригент многократно е оглавявал музикалните класации за най-добър запис на тази творба. Иванка Нинова чува за първи път цялостното звучене на Реквиема на самите записи, без да има и един час работа с корепетитор и диригент.

За Иванка Нинова с най-свиден спомен остава работата и с друго легендарно име – диригентът Борис Хинчев. Певицата споделя, че с него е имала изключително силен духовен контакт и желанието и бе той да дирижира нейния юбилеен концерт, но не можа да сбъдне мечтата си….

Имала е шансът да работи с Недялко Недялков върху ролята си на Фенена от операта „Набуко”, а последната и среща на сцената с Иван Маринов е в концертното изпълнение на операта „Федора”.
Пяла е под диригентството на Руслан Райчев, Емил Табаков, Найден Тодоров, Георги Димитров, Георги Нотев, Милен Начев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев Цанко Делибозов, Драгомир Ненов, Валери Вачев, Андрей Андреев и други, както и  чуждестранни диригенти: Джорджо Крочи, Йон Янку, Джозеф Вела, Ералдо Салмиери, Йоханес Фелзенщайн, Юкинори Тежука, Кенихиро Кобаяши, Анджело Кампори,  Паскал Верот, проф.Вадим Мюнстер, Сейджи Озава, Йост Майер, Оливер фон Дохнани, Накабаяши др.

Работила е с редица изявени режисьори като Петър Щърбанов, Емил Бошнаков, Павел Герджиков, Пламен Карталов, Люсиен Де Лакроа, Маурицио Маркини, Джозеф Башетта, Евгени Платон, Александар Лебедев, Томас Феркай, Пиер Александьр Жофре, Йефим Майцел и др.

Гастролирала е с голям успех в Германия, Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Испания, САЩ, Япония, Малта, Северна и Южна Корея, Молдова. Иванка Нинова е чест гост на оперните театри в България, както и на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора. Гостувала е на български и международни музикални фестивали, между които “Лауреатски дни Катя Попова”, “Мартенски музикални дни”, “Софийски музикални седмици”, “Априлска пролет” – Пхенян, “Мария Биешу кани” – Кишинев. Има студийни записи в “Мега мюзик”, “Гега ню”, ММО, както и БНР и Радио Лугано, Швейцария.

Педагогът Иванка Нинова
Паралелно с изпълнителската си дейност Иванка нинова се занимава активно и педагогическа дейност. От 1992 година преподава пеене в ДМА “Панчо Владигеров”. Първоначално като асистент-преподавател, а от 2000 година е доцент в НМА „проф. Панчо Владигеров”. На XI-я Международен конкурс за млади оперни певци Иванка Нинова е най-младият педагог, който представя свой ученик – Петя Петрова печели Първа награда и златен медал. Провела е майсторски класове в Академията „Гаврил Музическу”, Кишинев, Молдова и в Сеул, Южна Корея.
Сред най-изявените и ученици са Теми Камбурова, Ива Динова, Доротея Доротеева, Росен Кръстев, Велерий Геортиев, Ева Перчемлиева.

ГАЛА КОНЦЕРТ
Диригент  Георге Виктор Думанеску
7 април 2009 година, вторник, 19.00 часа

Програма

Първа част
Франческо Чилеа – „Адриана Лекуврьор” – ария на принцеса Де Буйон
Изпълнява Иванка Нинова
Гаетано Доницети –  „Дъщерята на полка” – ария на Тонио
Изпълнява Валерий Георгиев
Винченцо Белини – „Норма”- ария на  Норма
Изпълнява Доротея Доротеева
Сергей Рахманинов – „Алеко”  – ария на Старият циганин
Изпълнява Росен Кръстев
Амилкаре Понкиели – „Джоконда” – дует на Джоконда и Лаура
Изпълняват Мария Белчева и Иванка Нинова
Джакомо Пучини  – „Манон Леско”– ария на Де Грийо
Изпълнява Константин Янков
Джузепе Верди –  „Травиата” – ария на Виолета
Изпълнява Теми Камбурова
Джузепе Верди – „Трубадур” – сцена
Изпълняват Иванка Нинова и Емил Иванов

Втора част
Джузепе Верди – „Дон Карлос” – терцет на Принцеса Еболи, Маркиз Поза, Дон Карлос
Изпълняват Иванка Нинова, Петър Данаилов, Костадин Андреев
Джакомо Пучини – „Турандот” – ария на Калаф
Изпълнява Стелиан Негоеску
Джакомо Пучини – „Манон Леско”– ария на Манон
Изпълнява Мария Белчева
Амилкаре Понкиели – „Джоконда” – ария на Енцо
Изпълнява Костадин Андреев
Джузепе Верди – „Дон Карлос” – ария на Принцеса Еболи
Изпълнява Иванка Нинова
Джоакино Росини – „Севилският бръснар” – каватина на Фигаро
Изпълнява Петър Данаилов
РУДЖИЕРО ЛЕОНКАВАЛО -„ПАЛЯЧИ” – ария на Канио
Изпълнява Емил Иванов
Джузепе Верди – „Аида” – дует на Амнерис и Радамес
Изпълняват Иванка Нинова и Стелиан Негоеску
Джузепе Верди  – „Травиата”- Наздравица

Сподели в: