Ивалина Ненова: Препоръчвам 100 красиви места в България

Ивалина Ненова е издател на сайта Peika.bg. В това интервю тя разказва за двете книги – пътеводители с общо 100 места в България, които непремрнно трябва да посетите.

Представете се за читателите на Kafene.bg

Казвам се Ивалина, пътуването по света и навътре в мен ме вдъхновява и затова реших да го направя своя професия. Заедно с прекрасен екип създадохме Peika.bg и пътеводителите "50 места, които да посетите в България през 2015" г. и "50 места, които да посетите в България през 2016 г.". Сигурна съм, че това е само началото, защото готвим невероятни предизвикателства за себе си и за нашите потребители.

Кое наложи продължението на книгата "50 места, които да посетите в България през 2015 г."?

Интересът беше огромен, успяхме да провокираме толкова много хора да опознават собствената си страна отвъд клишетата, получихме толкова много писма от читатели, че нямаше как да не продължим с предизвикателствата. Всъщност след излизането на първата книга с 50 места се случи нещо много хубаво – много издателства видяха, че сме успешни и създадоха свои проекти за България, което раздвижи пазара. Гордеем се, че провокирахме това пробуждане както на книжния пазар, така и на пътуващите българи.

Замисляте ли трета част? Има ли още неописани места в страната ни, които си струва да се видят? Планирате ли добавяне на друг вид полезна информация, различна от тази в първите две книги?

Малко известните места с легенди са буквално на всеки километър, а България е 111 000 квадратни километра. Можем да издаваме всяка година по една нова книга поне до края на века. Решихме обаче, че трета част на книгата на този етап няма да има, а вместо това ще създадем нещо по-добро. Какво ще бъде то – очаквайте тази есен изненада от нас.

Кои са "информаторите" Ви, откъде черпите актуални сведения за туристическите обекти в книгите? Правите ли анкети за екскурзиите и пътуванията на ваши близки или с читатели на сайта?

Най-сигурните ни информатори са нашата мрежа от приятели и почитатели, които са из цялата страна и постоянно ни пишат с идеи за страхотни места, които заслужават да бъдат разказани и посетени. Читателите също ни пишат с идеи. Някои от местата са били чисти находки. Имаме този навик – тръгваме нанякъде и решаваме, че ще отбием на първата табела за място с интересно име, или че ще отбием на четвъртата табела… Когато се оставиш в ръцете на Вселената, тя ти поднася най-доброто от себе си. И най-вече – ние сме безкрайно любопитни и постоянно питаме. А когато питаш, научаваш къде са най-интересните места.

Имате ли обратен отзив от читатели – как ползват книгата – с нея планират отпуските и уикендите си/ чувстват се по-подготвени за пътуването?

Колкото различни са дестинациите в книгата, толкова различни са и начините, по които хората я използват. Някои си правят маршрути за годишните пътешествия по нея. Други я използват за идеи за уикенда. Трети преоткриват собствените си градове. Най-често книгата е подарък за любим човек, който обича да пътешества.

Вие къде обичате да пътувате из България? Има ли кътче, където се връщате отново и отново?

След като започнахме да работим по книгите "50 места, които да посетите в България", установих, че аз не познавам България толкова добре, колкото си мислех. Обичам да пътувам в неизвестна посока – на толкова много места е останала неразказана история, която вълнува. Местата, на които бих се връщала отново и отново, са много, но за мен най-голямото богатство бяха пътят; хората, с които пътувах и тези, които срещах; природата, която ми даваше душевно спокойствие и и ме зареждаше за дни напред. Сега си припомням за един прекрасен залез по пътя от Хасково за София; за невероятната дъга в Родопите близо до Маджарово, за уханието на борова гора само на няколко километра от безкрайната Дунавска равнина край Разград; за смехотерапията, която е част от пътуването с екипа. Затварям очи и мога да се пренеса там – това е богатство 🙂

Какво има във вашата туристическа раница? А какво няма?

Малко се затруднявам да отговоря, защото моята туристическа раница може да е раница, куфар, дамска чанта или Алекс (съпруга ми :). Като се замисля винаги присъства телефонът ми, защото мога да запечатам момента със снимка, видео или някоя страхотна идея за следващ проект; книга; плод или нещо сладичко (все пак няма смисъл да си разваляме почивката, защото има някой гладен), вода и гланц за устни. Останалото съдържание е пожелателно и в зависимост от обстоятелствата и вместимостта.

Довършете изречението "Пътуването за мен е…

шанс винаги да научиш нещо ново"

Пожелайте нещо на нашите читатели?

Да не забравят, че когато блокират в работата или в личния си живот, трябва да пътуват. Причината за блокирането обикновено е, че не знаят посоката, в която искат да тръгнат, или че не знаят следваща стъпка. А пътуването те учи, че когато тръгнеш, решението идва само и почти винаги е вълнуващо :).

 Снимка 3 – една от многото красиви снимки в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г." – къщата на Алеко Константинов в Свищов.

Сподели в: