Ивайло Неделчев и Моника Георгиева за музикалния подлез

Днес в София беше открит пъвият музикален подлез – проект на "ПОдЛЕЗНО". След официалната част заварих на мястото Ивайло Неделчев – организатор на събитието, част от екипа и Моника Георгиева – доброволец. Техният проект се нареджда до рисуваните трафопостове и въздуховоди в София като част от уличното изкуство на столицата ни. "Градският дизайн е нещо уникално, което подобрява градската среда като я прави много атрактивна и интересна, за да ни е кеф да живеем тук" – уверен е Ивайло. Ето какво още разказаха двамата:

Защо музикален подлез?
ИвН: Заради учичните музиканти, които често го използват и оргафонът – нашият импровизиран инструмент, на който всяко дете може да научи нотите. Всичко останало, като инсталации, рисунки са направени да изградят музикалната атмосфера и да може преживяването, когато слушаме някого да свири „на живо” да е още по-добро, отколкото да е мрачно, тъжно и мръсно, както изглеждаше подлезът преди.

Ще има ли програма или всичко е въпрос на импровизация?
ИвН: Ние нямаме ангажимент да каним музиканти. Оставяме свобода на всеки, който иска да дойде и да посвири тук, в музикалния подлез. Надяваме се хората да се радват, когато минават оттук, дори когато е тихо и няма „жива” музика. Да разгледат картините и инсталациите, големите касети, да седнат на сцената, да седнат на другата пейка за почивка и да пробват оргафона.

Какво представлява оргафонът?
ИвН: Оргафонът е инсталация, направена от pvc тръби, на която се свири с джапанки, ръце – нещо скокливо – дори празно пластмасово шише върши работа.Как се свири на оргафона вижте и чуйте тук.

Кои са авторите на инсталациите?
ИвН: Авторите на инсталациите сме ние, екипът на „Подлезно” – студенти по архитектура, урбанизъм и по режисура. Графитите са дело на двама художника, Боби и Коко. Нели и Добромир, които направиха рисунките в нишите.

Планирате ли да преобразите и други подлези?
ИвН: Да, но ще видим какво ще измислим.

Разчитате на доброволци, каква е тяхната роля?
ИвН: Те имат огромна роля в проекта, нека Моника да разкаже.

МГ: Инициативата е много хубава, защото тя е за всички хора, за всички, които искат да пресичат правилно и подлезите да са приятни. Аз участвах в почистването на графитите, искаше се много търкане, много труд, но накрая ги почистихме.

ИвН: Ние не чистим графитите, тях ги оставихме, защото това е ъндърграунд изкуство, за което някой е отделил средства и време. Ние махнахме от стените само драсканиците и нецензурните думи.

Освен почистване и разкрасяване на подлезите, от какво най-много има нужда София, за да стане още по-привлекателна?
ИвН: Доста сериозен въпрос. Като цяло – повече спортни площадки, решаване на проблема с градския транспорт, който в час пик е ужасен. Ние засега се заехмаме с подлезите. Надявам се скоро да излезем и над земята и да осъществим много подобни инициативи, инсталации и какво ли още не.

Какво ще кажете на хората, които не харесват София?
ИвН: Вижте какво направихме, направете и вие нещо подобно, за да подобрим София и тя да стане още по-хубав град за живеене!

Прочетете още:
Музикален подлез е новата атракция на София

Сподели в: