Ивайла Живкова открива изложба живопис "Два свята"

Изложба живопис на Ивайла Живкова "Два свята" ще бъде открита на 16 декември 2008 г. от 18 часа в Полския институт в София. Ще има и кратка музикална програма в изпълнение на проф. Стойка Миланова – цигулка и доц. Ростислав Йовчев – пиано.

Ивайла Живкова е родена в София. Тук завършва художествен текстил и започва творческата си дейност в областта на текстила и модния дизайн. В началото на 90-те години на миналия век уникалните й облекла са показани в модно ревю, а част от моделите са внедрени в производство. 

През 1996 г. художничката заминава за Полша. Там се раждат нейните цикли – пейзажи с ветроходни мотиви “Лятна шега”, които художничката представя в самостоятелна изложба през 1999 г. В “Mоят дом” – сюжетите са почерпени от историята на родния край и православните традиции. В същия период се ражда и нейният уникален текстил. Не след дълго Ивайла Живкова се съсредоточава върху живописта.
 
От размислите на артистката за нейните духовни състояния се ражда живописният цикъл “Портрет на жена” (2001 г.). Постепенно жената на Ивайла става все по-идеализирана и тайнствена. Стройна и лека, притажаваща ангелски крила, тя се облагородява, като се издига над ежедневието към нематериалния свят. В най-новите картини по-ранните представи на художничката приемат нови форми, много ясно се проявава тенденцията за синтез, изпъкват колажи, подсилващи драматизма на посланието.
 
Художничката има 19 самостоятелни изложби в Полша, участие в редица общи художествени изложби и авторски ревюта на уникални модели. 
   
Изложбата ще продължи до 8 януари 2009 г.

Сподели в: