Зловещо и готическо се срещат в „Гротески и арабески“ на Едгар Алан По

Мрачна екстравагантност и ирония от селенията на абсурда струят от тома „Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет. Гротески и арабески“ (ИК „Изток-Запад“) на ексцентричния американски писател, поет и литературен критик Едгар Алан По. Илюстрациите в книгата и в публикацията тук са дело са художника Петър Станимиров. Откъс от книгата прочетете тук.

Мрачен за едни, потискащ за други, просто голям за трети, Едгар Алан По пленява по собствен, често екстравагантен начин със своя тъмен романтизъм и нерядко абсурдната си ирония. Роден през 1809 г. в Бостън, Масачусетс, в семейството на театралните актьори Дейвид и Елиза По, Едгар Алан По е сочен за основоположник на детективския жанр в литературата и е сред първите американски творци, които пишат произведенията си под формата на разкази. Той е и първият популярен щатски писател, който прави опити да изкарва прехраната си единствено с писане. В тези времена обаче това води единствено до финансови затруднения. И въпреки че е подсигурен финансово от приемните си родители – след ранната смърт на Дейвид и Елиза По малкият Едгар е отгледан от заможното и влиятелно шотландско семейство Алан, които, макар да не го осиновяват, му дават името си, грижат се за него, образоват го в Шотландия и САЩ, а след смъртта си главата на семейство Алан (по това време най-богатият род в Ричмънд, Вирджиния) му завещава земя на стойност 750 000 щ.д. – Едгар Алан По среща сериозен проблем в лицето на тогавашната издателска политика. В САЩ британските автори, въпреки липсата на разрешение от тяхна страна, са издавани по-често от американските, на които все пак трябва да се заплати за новите им творби. Индустрията от своя страна също не е в разцвета си въпреки постоянното печатане на вестници, което подпомага новата по това време технология.
Това обаче далеч не е първото затруднение за Едгар Алан По – по-рано той претърпява редица разочарования, сред които провалена връзка със Сара Елмира Ройстер, чийто баща не дава съгласието си за техния брак; потъва в хазартни дългове; поради липса на средства постъпва в армията  – при това едва 18-годишен…

Едгар Алан По умира на 40 години, но литературните шедьоври, които оставя, спират дъха ни и днес. Мнозина са на мнение, че неговото творчество спомага за възникването на жанра научна фантастика. Автор на множество разкази, есета и поеми – най-известните сред които са „Тамерлан“, „Елдорадо“, „Гарванът“ и др. – единственият му завършен роман – „Историята на Артър Гордън Пим“ – е може би произведението, което му носи най-широка популярност. Именно той оказва влияние върху Хърман Мелвил при написването на великия „Моби Дик“.

Сега „Историята на Артър Гордън Пим“ излиза в ново, луксозно, илюстрирано издание, заедно с 9 мрачни разказа на Едгар Алан По, обединени под името „Гротески и арабески“: „Месмерическо откровение“, „Откраднатото писмо“, „Сърце на издайник“, „Черният котарак“, „Крушението на ашъровия дом“, „Бурето с амонтилядо“, „Ангелът на удивителното. Екстраваганца“, „Скокльо, или осемте оковани орангутана“, „Уилям Уилсън“.

Сподели в: