Златният компас тръгва по кината

Дванадесет-годишната Лира Белакуа води необикновен живот на възпитаник на изтъкнатия Джордън Колидж. Измъквайки се без надзор, Лира кръстосва градските улици в лудо търсене на приключения с верния си приятел Роджър. Където и да иде Лира е съпроводена от своя демон Панталеймон – способно да приеме всякаква форма, малко животно, изпълняващо ролята на гласа на здравия разум. Светът на Лира се променя, когато нейният чичо лорд Азриел предприема пътуване до Полярния кръг, за да изследва мистериозен феномен с интригуващото название „Прах”. Магистериумът, целящ подчинението на човешкия род е готов на всичко, за да го спре.

Оригинално заглавие : Golden Compass
Националност : САЩ
Режисьор : Крис Уейц                   
Сценарист : Крис Уейц                          
В ролите : Дакота Блу Ричърдс, Никол Кидман, Сам Елиът, Ева Грийн, Даниел Крейг, Кристофър Лий, Том Кортене, Дерек Джакоби, Йън Маккелън, Йън Макшейн, Фреди Хаймор, Фреди Хаймор, Кристин Скот Томас, Бен Уолкър, Саймън Макбърни, Джим Картър, Клеър Хигинс, Джак Шепърд, Магда Жубански

Филмът е  по първата книга от трилогията на Филип Пулман „Златният Компас”.
Историята пресъздава фантастичен свят, в който вещици властват над севeрното небе, ледените мечки са най-смелите войни и всеки човек е свързан с дух на животно, толкова близо до него, колкото е и самото му сърце.

В този свят обаче, господства Магистериумът, който цели да подчини човешкия род и  е застрашено единствено от последния останал Златен компас и детето, на което е съдено да го притежава.
Дванадесет-годишната Лира Белакуа(Дакота Блу Ричърдс) води необикновен живот на възпитаник на изтъкнатия Джордън Колидж. Измъквайки се без надзор, Лира кръстосва градските улици в лудо търсене на приключения с верния си приятел Роджър. Където и да иде Лира е съпроводена от своя демон Панталеймон(озвучен от Дейвид Хаймор) – способно да приеме всякаква форма, малко животно, изпълняващо ролята на гласа на здравия разум.

Светът на Лира се променя, когато нейният чичо лорд Азриел (Даниъл Крейг) предприема пътуване до Полярния кръг. Междувременно, слуховете за отвлечени на север деца стават реалност за Лира след изчезването на най-добрия й приятел Роджър.  Тя се заклева да стигне на края на света, ако трябва, за да го спаси и когато в колежа се появява нова персона – Мариса Колтър (Никол Кидман), подкупващ учен и пътешественик – вижда идеална възможност да го направи.

Лира разбира, че е попаднала в капан, целящ да й отнеме единственото нещо , което притежава и Магистериумът отчаяно търси – Златния компас. Подарен й от директора на Джордън Колидж (Джак Шепърд), той е загадъчно и мощно устройство, което казва истината, разкрива какво другите искат да скрият или прикрият и дори да променя бъдещето.  

В този момент Лира осъзнава, че трябва да се откъсне от г-жа Колтър и да предприеме свое пътуване, за да спаси Роджър и спре Магистериума.

Съюзявайи се с джипсъни, мистериозната вещица Серафина Пекала(Ева Грийн) и тексаския авиатор Лий Скорбси, Лира се впуска в приключение, което ще я отведе през небета и океани до дивия север, където печели могъщ съюзник в лицето на благородния мечок в доспехи Лорек Борнисон (озвучен от Йън Маккелън), който се врича да й служи в нейния поход, докато надделее.

Сподели в: