Зимни музикални вечери 2008 – Пазарджик

За пореден път от 7 до 10 февруари в Пазарджик ще се проведе XXIII Фестивал за симфонична и съвременна музика – Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”. Организаторът – Община Пазарджик, се стреми да поддържа традициите на форума, на чиято сцена през годините прозвучаха много нови творби от български композитори. Концертна залата „Маестро Георги Атанасов” е отворена за гостите и публиката на фестивала, който и тази година по протокол открива Симфоничен оркестър – Пазарджик на 7 февруари, ръководен от своя главен художествен ръководител и диригент Григор Паликаров.

В програмата на концерта ще прозвучат “Симфония” от Йордан Гошев –  творбата отличена със специалната награда, учредена от Община Пазарджик на ІV Международен конкурс по композиция “Проф.Иван Спасов” – Пловдив 2007. В Симфонични вариации за пиано и оркестър от Цезар Франк, солист ще бъде Марио Ангелов, а Първа симфония от Йоханес Брамс, ще прозвучи по повод 175 годишнината от рождението на композитора.

Втората вечер на фестивала – 8 февруари, е посветена на камерната музика – гостува Квартет към СО на БНР в състав: Теодора Христова – цигулка, Грациела Панайотова – цигулка, Ралица Чернева – виола и  Стоян Божков – виолончело.

В програмата централно място заемат българските произведения от Марин Големинов – “Пет скици” (Детска игра; Жетва; Танц,; Приказка; Хороводна), чието изпълнение се посвещава на 100 годишнината от рождението на композитора, откъси из цикъла „Комедия дел арте” от  Ценко Минкин и още творби от А. Глазунов, Хоакин Турина и Астор Пиацола.

На 9 февруари (събота) концертът-матине от 11 часа е посветена на млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик, а вечерният камерен концерт е с участието на Силвана Пръвчева – сопран, Людмила Герова – сопран и Ивелина Иванчева – пиано. Публиката ще има възможност да чуе в тяхно  изпълнение изпълнени с изящество и лирика песни от Брамс, Григ и Чайковски.

Заключителният концерт на 10 февруари на фестивала Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” е отново с участието на Симфоничния орксетър на Пазарджик, този път под диригетството на проф. Васил Казанджиев и солист проф. Георги Кънев – пиано, който празнува своя 70-годишен юбилей. Популярните Бетовенови творби – увертюра “Егмонт” и Концерт № 5 за пиано и оркестър, наред с Брамсовата Втора симфония, са достоен финал на фестивала.

Наред с концертната програма, форумът предоставя интересно предизвикателство за творците и почитателите на изобразителното изкуство – на 7 февруари от 18.00 часа, във фоайето на концертната зала „Маестро Георги Атанасов”, публиката ще може да присъства и на откриване на изложбата от пазарджишки художници на тема “Йоханес Брамс”, посветена годишнината от рождението на композитора. На 8 февруари от 17.00 часа, в малката зала  “Маестро Г. Атанасов”, ще бъде представена книгата “Страници от музикалния живот в град Пазарджик” от Стоян Кендеров.

Сподели в: