Зелена класна стая – най-новата образователна смесена биоградина

Зелената класна стая на ОУ „Христо Ботев” в с. Кардам, област Добрич беше официално открита на 21 май, 2015 г. За целта училището организира спортен празник. Ученици от други училища също се включиха в тържеството. Събитието събра всички деца и възрастни, които през последните месеци запретнаха ръкави и заедно създадоха специална градина, в която да провеждат алтернативни учебни часове.

Зелената класна стая е най-новата образователна смесена биоградина. Тя е дългосрочна инициатива за въвеждане на алтернативни подходи на учене чрез преживяване. Чрез изграждането й и грижите за нея авторите на проекта обединяват усилията на ученици, учители, родители и други членове на местната общност за създаването на зелено, красиво, полезно и обичано място, където всички заедно учат най-важните уроци – тези на природата. Зелената класна стая осигурява непосредствената връзка на децата с околната среда, твърдят организаторите. Така учениците ще се запознаят със здравословния начин на живот и хранене и ще бъдат възпитавани в отговорност и изследователски дух.

През март учениците, учителите и част от помощния персонал на ОУ „Христо Ботев” засадиха 50 ябълкови дръвчета, над 200 декоративни храста за живия плет около градината, семена за зеленчуци и летни цветя, 4 розови храста, оформени като арки на входовете, подготвиха тревните смески за билковия кът. През април те засадиха още зеленчуци, изработиха и поставиха работна маса и три нови пейки, както и ремонтираха петте стари училищни пейки – за изнесени уроци на открито. За да се грижат за насажденията, децата получиха подробни разяснения. В дългосрочен план по-големите ще дават съвети на по-малките как да продължат да поддържат и обогатяват градината. На място ще се учат и децата от местната детска градина. 

В биоградината предстоят солидарни акции и интерактивни методи на обучение. Денят на Земята вече бе специално отпразнуван в най-новото зелено пространство на село Кардам. На 22 април деца и възрастни се порадваха на екоизложба и презентация, а учениците от началните класове засадиха ягоди. Денят на реколтата също ще бъде подобаващо отбелязан. Засега зелената класна стая обединява ентусиазма и усилията на 94 ученици от различни етнически групи и 14 възрастни – 12 учители и двама представители на помощния персонал на ОУ „Христо Ботев”.

Идеята за зелена класна стая се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За създателите на зелената класна стая:
Организатор на проекта е сдружението с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Кардам”. Дейността на сдружението е в обществена полза. Целта му е да насърчава и  подпомага развитието на местната общност, да оказва помощ и съдействие при организирането на местни обществени мероприятия. В своята дейност „Бъдеще за Кардам” си сътрудничи както с местните власти, така и с неправителствени организации. Пример за това е успешно реализираният проект по програмата ТГС Румъния-България “Глобус на приятелството”.

За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (Friends of the Earth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.

„ЗА ЗЕМЯТА” е член на следните международни организации: CEE Bankwatch Network („Мрежа за наблюдение на международните финансови институции за Централна и Източна Европа”), Международни енергийни бригади, GAIA („Глобално обединение срещу инсинераторите”) и SEEEN („Екологични НПО за Южна и Източна Европа”), както и на националните Коалиция „За да остане природа в България“, „Българска антиядрена коалиция“, „България без цианиди“ и „Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз“.

Сподели в: