"Зелена вълна – 21 век" тази година ще се проведе в Копривщица

Четвъртото издание на Международния фестивал “Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда, ще се проведе от 4 до 6 юли 2008 г. в Копривщица. Форумът се организира от фондация “Европейски екологичен фестивал”.

Тази година на “Зелена вълна – 21 век” ще участват 79 продукции на филмови и телевизионни компании от 24 държави, съобщиха на пресконференция организаторите. Участниците ще се състезават в категориите “Документални филми”, “Научнопопулярни и учебни филми”, “Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда”, “Туристически филми и продукции за опазване на културното наследство” и “Видеоклипове и спортове”.

Международното жури с председател Асен Владимиров – режисьор,  ще присъди традиционните награди – статуетките “Щъркелово гнездо” на победителите в отделните категории. Филмите ще бъдат прожектирани в залите на читалище “Х. Н. Д. Палавеев” и Старото Възрожденско училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Прожекциите са с вход – свободен.

Сръбският фотограф Никола Вукойевич гостува на фестивала с изложбата фотографии на екологична тема “Реката – извор на вдъхновение”.  Ще се проведе и традиционният конкурс – Детска рисунка на асфалт “Аз обичам природата”.

Както и досега, всички участници във форума ще посадят по едно дръвче във Фестивалния парк. А Българската федерация по бадминтон ще организира състезание по еко бадминтон под мотото “Спортът за един по-екологичен свят”.

Целта на фестивала е да образова и информира хората за съществуващите екологични проблеми, обясниха организаторите.

Сподели в: