Здравко Григоров: 5 години продължаваме упорито да вмъкваме арт заглавия в киноафиша на столицата

Интервю със Здравко Григоров – един от създателите на сдружение "Позор", специално за читателите на Kafene.bg. Здравко и Ангел Хаджийски са движещата сила в сдружението. Двамата организират редица фестивали „Късо съединение”, „Северно сияние”, „Сатори в утрото на есента” и „Цветята на Корана”.

Разкажете ни за началото на и за вас като екип? Как се появи идеята и от къде идва името на сдружението?
„Позор” съществува от 5 години. Ние двамата с Ангел Хаджийски сме движещата сила, като през годините много наши приятели са ни помагали. Целта ни е да представяме некомерсиални филми на българските зрители. Трудно е, но вече 5 години продължаваме упорито да вмъкваме арт заглавия в киноафиша на столицата, а вече все по-често и извън София.

Сдружение „Позор” - Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

На чешки „Позор” означава „Внимание”.  Името дойде по време на една екскурзия в Прага, когато идеята за такава формация вече се беше зародила. Звучи запомнящо се, а в повечето случаи това е добре.

Вие организирате редица фестивали „Късо съединение”, „Северно сияние”, „Сатори в утрото на есента” и „Цветята на Корана”. В началото на месец август предстои поредното 5-то издание на фестивала „Късо съединение”.  Какви заглавия и събития да очаква публиката? 
Това е първият фестивал, който организирахме преди 5 години. Идеята беше да направим едно по-скоро приятелско събиране на хора, които харесват некомерсиални филми. В програмата са включени късометражни филми и пълнометражни съставени от късометражни новели, т.нар. омнибуси. Фестивалът няма официална церемония по откриването и закриването, просто хората се събират, гледат филмите, след това ги обсъждат, сприятеляват се. Тази година фестивалът е заложил на експерименталното кино. Препоръчваме проекта „За 42 секунди”, в който известни режисьори разказват своите истории за 42 секунди. Има филми на творци от по-старото поколение като Дейвид Линч и Абел Ферара, и на по-млади режисьори като Хармъни Корийн и Карлос Рейгадас. За тези, които обичат предизвикателствата е филмът „Между кадрите” на продуцента Джеси Ричардс, който залага изключително много на визията.

Трудно ли се случват нещата по работата върху такива мероприятия в България? Кои са основните предизвикателства за вас като организатори?
Най-трудно е да се намерят места, където да се прожектират филмите. Все по-често организираме прожекции в барове и клубове с приятна атмосфера. Тази година освен традиционните Дом на киното и Евро синема, зрителите могат да гледат филмите и в Dada Cultural Bar и + това. Две места, в които филмите ще бъдат съчетавани с питиета и приятна арт атмосфера.

На базата на какви критерии извършвате селекцията на филмите?
Освен нас двамата, цял куп приятели селектират заглавия, които след това ние се опитваме да договорим. В повечето случаи се ръководим от личните си интереси, но се е случвало филми да попадат в програмата на нашите фестивали, защото са печелили награди на престижни фестивали, без значение, че на нас самите не ни допадат.

Какви са публиките, които посещават вашите фестивали? И как подбирате местата за прожекциите?  
Публиката е много разнородна. Идват както възрастни хора, така и ученици. Всичко зависи от филма, който предлагаме. По време на фестивала „Цветята на Корана” идват много чужденци. Опитваме се повечето от филмите да бъдат със субтитри както на български, така и на английски. Нямаме голям избор на киносалони, затова се насочваме към алтернативни локации. Прожектираме филми в някои от културните центрове, „Червената къща” е наш партньор от самото ни създаване, все повече клубове се свързват с нас с предложение да включим филмови прожекции в тяхната програма.

Какво да очакват зрителите след “Късо съединение”? С какво ще изненадате публиката през идната есен?
Много скоро след като завърши „Късо съединение” ще стартира фестивалът за филми от Скандинавия и Прибалтика „Северно сияние”. От 20 септември в рамките на седмица зрителите ще видят специално подбрана селекция със заглавия от региона. След това в края на годината ще се състои третото издание на „Сатори феста” с филми от Далечния Изток.

Пожелание за нашите читатели?
Нека отделят повече време за изкуство, да слушат музика, да гледат филми, да посещават културни събития.

Още по темата:

Пето издание на фестивала „Късо съединение” 9 – 23 август

Сподели в: