Звярът е още жив

След предизвикалия разгорещени дебати “Чичо Тони”, творческият тандем Мина Милева – Весела Казакова ще представи новия си филм „Звярът е още жив” по традиция първо пред българска публика.

Филмът ще закрие официалната програма на 20-тия София Филм Фест на 20-ти март от 19 ч. в култoвата зала “София” на бившия Партиен дом – изненадваща и провокативна локация за събитие в рамките на предстоящия юбилеен фестивал!

Билети за премиерата могат да бъдат закупени в касите на НДК билетен център, Люмиер, Одеон, Дом на Киното, Френски културен институт – зала Славейков. Закупилите ваучер за София Филм Фест могат да направят резервация онлайн.

Билети могат да бъдат закупени и в деня на прожекцията на място от 17:30ч. Цени на билетите – 8 лв. За пенсионери, ученици и инвалиди – 6 лв.
Поради минаването през скенер за залата, пускането на публиката ще започне един час преди прожекцията.

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951г. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.
Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Филмът „Звярът е още жив” на Activist38 е подкрепен от Подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на ЕС, от ИА „Национален филмов център“, ко-продукция с Българската национална телевизия и пост-продукционни услуги с подкрепата на Нова Филм – Деси Тенекеджиева. Спонсори на прожекцията в Партийния дом: Спешъл Ивент Груп – Калоян Тодоров и архитект Георги Кафелов.

Екип:
Участват: Весела Казакова и Руси Чанев; Монтаж: Донка Иванова; Анимация и ефекти: Мина Милева; Музика: Емилиян Гацов – Елби; Камера: Али Кроуфорд, Мина Милева, Пламен Гелинов, Димитър Костов; Звукообработка: Георги Маринов; Запис на глас зад кадър: Ивайло Стефанов; Сценарий и режисура: Мина Милева и Весела Казакова
Продуценти: Мина Милева и Весела Казакова – Активист38

Филмът, който ще закрие София Филм Фест 2016 привлече международното внимание и на други ключови кино форуми и фестивали през 2015.
Като част от мрежата на Европейските документалисти и Институт за документални филми в Прага, още като проект, филмът бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”. Като резултат Мина и Весела бяха поканени в Амстердам на най-големия световен документален фестивал ИДФА, за да говорят за темата и да представят филма пред бъдещи селектори, телевизии и филмови дистрибутори.

Следващото признание дойде от Италия. Вече почти готов, филмът бе селектиран сред 4-те най-добри източно Европейски документални филми в инициативата “Последна спирка Триест”, целяща да представи предстоящи филми от Източна Европа, заслужаващи световно внимание. Това се случи между 22-26 Януари 2016 на важния за Източна Европа фестивал в Триест.

Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали. От 1996г. година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 – най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.

Предишният филм на Мина и Весела „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014), носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм – анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Сподели в: