"Звярът е още жив" – престъпленията на комунизма не трябва да бъдат забравяни

Звярът е още жив” ще бъде излъчен само веднъж, на 16 ноември, от 19:30 ч., едновременно в пет града: в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, в киносалоните на Синема сити.

Зрителите ще могат да видят филма в присъствието на преставител на екипа в трите града София, Пловдив и Стара Загора.
Весела Казакова и Руси Чанев, като глас зад кадър, изпълняват главните роли в мистичния диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово антикомунистическо движение в Европа, наречено “Горяни”.

* * *
Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а критичните анализи на капитализма се задълбочават. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951г, които звучат модерно и сега. Неговата внучка, раздразнена от засилващата се актуалност на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, а той все още жив.

“Звярът е още жив” направи своята впечатляваща премиера пред българска публика на 20-ти март 2016 в бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на юбилейния 20-ти София Филм Фест. С избора на това място авторите заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на Комунизма не трябва да бъдат забравяни: https://www.youtube.com/watch?v=Rn6bsd5eR4w

След ексклузивната прожекция на 16-ти ноември в пет града на България, на филмът предстои официалната селекция на най-големия фестивал за документално кино в света IDFA, Амстердам. Там той ще се състезава в секция Панорама за филми, провокиращи мисленето както със своето съдържание, така и форма: https://www.idfa.nl/industry/festival/program-sections-awards/panorama.aspx

За авторите: Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от години, като създават продуцентската компания Активист38. Мина Милева е завършила анимационна режисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали. От 1996г. година Мина работи като аниматор и режисьор на анимационни филми в Британската анимационна индустрия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Позната на българската публика с филмите “Мила от Марс”, “Откраднати очи”, дебютната си роля на нямо момиче в “Лист отбрулен”, последвани от “Шантав ден”, “Прима примавера”, “Самотни сърца” и др., Весела прави пробив извън пределите на България след 2002г. – най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.

Екип:
Участват: Весела Казакова и Руси Чанев; Монтаж: Донка Иванова; Анимация и ефекти: Мина Милева; Музика: Емилиян Гацов – Елби; Камера: Али Кроуфорд, Мина Милева, Пламен Гелинов, Димитър Костов; Звукообработка: Георги Маринов; Запис на глас зад кадър: Ивайло Стефанов; Сценарий и режисура: Мина Милева и Весела Казакова
Продуценти: Мина Милева и Весела Казакова – Активист38

Филмът е подкрепен от Подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на ЕС, от ИА „Национален филмов център“, ко-продукция с Българската национална телевизия и пост-продукционни услуги с подкрепата на Нова Филм – Деси Тенекеджиева.

Сподели в: