Звукът на водата оживява във видеоинсталацията на Димитър Солаков

"Воден проект" на художника Димитър Солаков е част от “Салон на изкуствата” 2016. Видеоинсталацията от 12 монитора беше открита в НДК в рамките на предшестващата програма на тазгодишното издание на фестивала и може да бъде всеки ден до 16 май на полуетаж – Изток в Двореца.

Нестандартната творба показва различни водни източници (реки, потоци, извори, ручеи и дори чешми) в различни техни проявления. Звукът наводата и на пространството се смесват всеки път по специфичен за момента начин. А, за да се различат отделните водни “езици”, трябва да влезеш в полето на всяко едно от видеата.

“Идеята беше да бъдат 12 самостоятелни инсталации, но падащият дъжд, който е зад гърба ни, е може би 13-ят елемент. Има поне две причини този проект да се случи. Първата е, че е част от ярката визия на Двореца да подкрепя млади артисти с характерни визии, за да заживее съвременното изкуство по нов начин в огромните мащаби и класически форми на Двореца. Ние смятаме, че Димитър е точно такъв артист и се радвам, че днес присъствам на първата му самостоятелна артистична проява”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош, който официално откри експозицията и допълни: “Пожелавам ви да се опитате да доловите и нещо от себе си в шума на водата, защото водата – това сме ние”.

Повече за художника
Димитър Солаков е роден през 1987 г. Завършил е НБУ в София. Работи предимно с фотография и видео, макар че отскоро включва рисунки в своите инсталации. В работата си изследва различни видове връзки между природата, урбанизацията и човека, между миналото и интерпретирането му в настоящето. Последната му самостоятелна изложба “Нов живот за миналото” бе показана във ВИВАКОМ Артхол в началото на 2016 г.

Художникът е участвал в редица международни изложби, част от които са: “The Power of Doubt”, Times Museum (Гуанджоу, Китай), Bienal de Cuenca XI (Куенка, Еквадор), PHoto España (Мадрид, Испания), GRID Photographie Biennal (Амстердам, Холандия), “Ritual Of The Habitual” (Пловдив, България), Sofia Contemporary (София, България), “All I Can Do Is Art” (Прага, Чехия). Представял е самостоятелни изложби на места като: Incubate (Тилбург, Холандия), Галерия Сариев (Пловдив, България), 0gms (София, България) и др.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Сподели в: