Звезди от восък огряха снежна Монтана

Колекция от Музея на восъчните фигури в Санкт Петербург – Русия отново гостува в Монтана от 10 до 22 януари. Акцент на изложбата е библейският сюжет "Тайната вечеря". Паралелно с тази сцена са подредени и божества от древногръцкия пантеон.
Гръмотвержецът Зевс и богинята на победата Нике се открояват сред митологичните персонажи, претворени от восък. Монтанчани ще могат да се "срещнат" в експозиционната зала на Регионалния исторически музей и със съвременни легендарни личности от света на изкуството и спорта. Сред тях са режисьорът Федерико Фелини, Робърт де Ниро, футболните звезди Роналдо и Зидан и шампионът от "Формула 1" Михаел Шумахер.

Общо 27 са фигурите в експозицията, гостуваща в Монтана. Всяка струва по около 15 000 евро. Най-скъпата част от тях са очите, които са човешки протези, изработени в Швейцария. Стойността на един комплект е 800 евро, уточни при откриването Николай Тодоров и допълни, че представители на 8 различни професии участват в изработката на една восъчна скулптура. Най-трудоемка е работата на човекът, който прави прическите, брадите и веждите от естествен косъм. Всяка една фризура предполага над 300 000 бодвания на миниатюрна игличка, с която се пришиват косите. След Монтана знаменитостите се "завръщат" в Санкт Петербург при останалите около 3000 восъчни фигури в най-стария музей в света от този тип. Той е основан от Петър Велики през 1696 г., т.е. около век преди най-големия в момента Музей на восъчните фигури – този на Мадам Тюсо.

Сподели в: