Звезди идват за фестивала “Джаzz+ 2010”

Шестото издание на фестивала “Джаzz+ 2010” ще се проведе в София от 15 до 19 май. Както всяка година фестивалът “Джаzz+ 2010” поставя акцент върху актуалните проекти на артисти от европейската и световна джаз сцена – новият квартет на норвежкия пианист Торд Густавсен, пиано триото от Галисия “Сумра”, експлозивният квартет UHF(Ултра Хай Фламенко),  групата на невероятния китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона, както и оригиналният квинтет “Ронин” на пианиста Ник Берч (http://fest.jazz-plus.com)

Тазгодишният фестивал “Джаzz+ 2010”ще бъде открит на 15 май в зала “България” с изпълнението на квартета на Торд Густавсен.
Да бъдеш с музиката на Торд Густавсен е истинско вълшебство. Всяка негова творба е тихо откровение, докосващо дълбините на душата.

Преди 5 години на 9 май Торд Густавсен трио откри Първия Джаzz+ Фестивал. Тази година на 15 май ще открие Шестото му издание, но този път ще бъде със своя нов квартет – Торе Брунборг – саксофон,  басиста Матс Ейлертсен и Йарле Веспестад – ударни. Съкровено тихо и бавно квартетът отвежда в света на красотата и постепенно осъзнавате, че сте се влюбили в музика на Торд Густавсен завинаги. Те ще представят новия албум на норвежкия пианистст “Restored, Returned”.

 В творбите на Торд приоритет  имат изчистения стил и елегантност, той говори малко, а казва толкова много. Съзерцателността и вътрешната динамика на пиесите са отличителен белег на норвежкия пианист.
Торд играе с противоположности – преходност и вечност, тъга и радост, разум и чувства – като вътрешната наситеност на композиците е контрапункт на красивата им мелодия. Торд е истинско откровение  – богато нюансирана, много нежна и  образна музиката му достига до всяка чувствителна и съзерцателна натура.

Втората вечер от фестивалната програма е посветена на Испания с две въодушевяващи групи – пиано триото от Галисия “Сумра” и  квартета UHF(Ултра Хай Фламенко).  Те ще се изявят в София Лайв Клуб на 16 май.

Предвидено е тази специална испанска вечер да започне с изпълнението на UHF(Ултра Хай Фламенко).
Добри музиканти, които правят страхотна музика, стъпила на фламенко основа – това са UHF(Ultra High Flamenco). Това е среща на великолепни инструменталисти, извървели дълъг път поотделно в групите на Херардо Нунес, Висенте Амиго, Мигел Поведа, Марина Ередиа и решили да съберат усилия и интереси в UHF –абревиатура, която означава Ultra High Flamenco, но пряко се асоциира с тази за ултра къси вълни. Формацията се ражда през 2005 г., когато Хосе Кеведо “Болита”, Пабло Мартин, Алексис Льофевр и Пакито Гонсалес се събират, за да акомпанират на фламенко трупата на Хоакин Грило и разбират, че може да продължат пътя си заедно. Дебютният им диск UHF е записан като лайв сесия в студиото в Морон и е представен на множество престижни джаз уърлд фестивали – в Испания, Швеция, Германия, Франция, Норвегия, Холандия.  Групата продължава пътя, започнат от хора като Пако де Лусия, Томатито и Висенте Амиго, които дават самостоятелен живот на инструменталната фламенко импровизация. Тук китарата на Болита и кахона на Пакито Гонсалес разговарят с нетипични за фламенкото  инструменти като контрабаса на Пабло Мартин и цигулката на Алексис Льофевр.  А резултатът е вдъхновено, страстно изпълнение на нови мелодии, стъпили на фламенко основа и облечени в широка джаз дреха.Те са въодушевяващо екплозивни при всяка своя концертна проява и разбирателството между тях личи още от първия тон.

След тях на сцената на София Лайв Клуб ще се качат музикантите от оригиналното пиано трио Сумра.
Галисийците Мануел Гутиерес – пиано, Жакобе Мартинес Антело – контрабас , Лар Лехидо  – ударни са заедно от 2001 г., когато сформират групата Сумра. Имат четири самостоятелни албума и доказват, че концепцията “изкуството на триото”, макар и родена в Америка с великото трио на Бил Еванс разцъфтява красиво на  европейска почва днес. Примерите са много –от  e.s.t. и Бобо Стенсън, Лоран де Вилд, Алборан, Торд Густавсен  и много други – и Сумра достойно се нареждат тук. Те предлагат изцяло оригинална джаз програма с поп, рок и етно щрихи, като рисуват картината със собствен почерк.
Сумра се раждат и израстват свободни, не поставят работата си в тесни рамки и залагат на  импровизационния момент и на играта – в музиката, в подхода и в композицията.

Основният акцент в програмата на фестивала “Джаzz+ 2010” е групата на знаменития китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона, която ще свири на 17 май от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.
Пет пъти номиниран за награда “Грами” Майк Стърн винаги е търсил свежест и разнообразие в звученето на своите проекти. С 30 годишна кариера и десетки оригинални записи,  Майк Стърн  е един от изтъкнатите китаристи и композитори на своето поколение.
Свирил в групата на Майлс Дейвис, с Джако Пасториъс, Били Кобъм, Майкъл Брекър  и с кого ли още не, Стърн би приел всеки, който е готов да свири с огън и хъс. И точно това се случва в новия му проект – Big Neighbourhood – тук са китаристите Ерик Джонсън и Стийв Вай, басистите и вокалисти Есперанса Спалдинг и Ришар Бона, триото Медески, Мартин & Ууд и барабанистите Дейв Уекл, Тери Лин Карингтън, Синди Блекмън и Лайънъл Кордю, както и басистите Крис Мин Доки и Линкълн Гоан. Майк Стърн пише всяка песен с мисъл за определен музикант и така слобява пъстрата мозайка. Силни индивидуалности, тези забележителни музиканти имат възможност да се изяват в пълнота и да покажат най-доброто от себе си. Енергичен, свеж и много артистичен е записът. А на сцена – на сцена проектът е истинска експлозия.

Майк Стърн представя Big Neighbourhood в лайв вариант с участието на саксофониста Боб Малах и неподражаемия барабанист Дейв Уекл, който ще се представи за първи път на българска сцена. В проекта специален гост музикант е басиста и вокалист Ришар Бона, чиито пет самостоятелни албума разкриват пред нас музикант с характерен почерк и звучене.

Фестивалът “Джаzz+ 2010” ще бъде закрит на 19 май в София Лайв Клуб  от 21:00 с концерта на истински оригиналния квинтет “Ронин”на швейцарския пианист Ник Берч.
Ник Берч основава своя квинтет  “Ронин” през 2001 г. Стилът му е трудно определим, но затова пък с увереност можем да заявим, че е истински оригинален. Швейцарският пианист и композитор Ник Берч е добре подготвен в джаза и импровизацията е залегнала дълбоко в неговите творби, макар че музиката му, изпълнявана в клубовете в Цюрих, бива причислявана и към съвременните електронни течения. В албумите му – Stoa  и  Holon обаче няма и грам елетроника, тe са многопластови с минималистично настроение. Групата, която работи с Берч е добре дисциплинирана, силно концентрирана върху това, което прави и успява  да завладее слушателя безпрекословно. Композициите в Stoa са писани по време на шестмесечния му престой в Япония, страна, към чиято културна традиция той винаги се е стремял. На 14 годишна възраст Ник Берч се запознава с творбите на Акира Куросава и това е повратен момент в развитието му и влечението му към източната естетика. Японската ритуална музика е оказала дълбоко въздействие върху Ник Берч и неговата музика. Повечето от пиесите в диска са със строга предварително композирана рамка, но е оставено място и за импровизационна свобода и интерпретация. Повтарящи се мотиви, модално настроение и ненатрапчива ритмична рамка,  внезапни ритмични обрати, полиритмично пулсиране характеризират албумите му.
Независимо от множеството влияния  – фънк, класика, ритуални японски мелодии –   музиката на “Ронин” притежава много силна индивидуалност, защото групата успява да инкорпорира и пресъздаде вглъбено и с дълбока емоционална наситеност различни музикални светове.

Билети за норвежкия пианист Торд Густавсен, пиано триото от Галисия “Сумра”, експлозивният квартет UHF(Ултра Хай Фламенко),  групата на невероятния китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона, както и оригиналният квинтет “Ронин” на пианиста Ник Берч. Бона може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет,  на касите на НДК, в зала “България” и в “София Лайв Клуб”, в “Дюкян Меломан” и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Сподели в: