Звезден състав от солисти ще вземе участие в премиерата на „Трубадур“

С премиера на шедьовъра на Джузепе ВердиТрубадур“ продължава петото издание на фестивала Летни музикални празници „Емил Чакъров“, организиран от Община Бургас и Държавна Опера – Бургас. Премиерата на спектакъла е днес /10 август/ от 21.00 часа в Летния театър. Втората дата, на която ще се играе операта е на 14 август.

Звезден състав от солисти ще вземе участие в премиерата на „Трубадур“. Поканени са световно известният първи тенор на Виенската опера Камен Чаневта – в ролята на Манрико. В ролята на любимата му Леонора ще се превъплъти младото звездно сопрано Йоана Железчева. Азучена ще изпълни забележителната с уникалните си гласови качества Даниела Дякова, а ролята на граф Ди Луна ще изнесе баритонът Марян Йованоски, който се изявява на сцената на операта в Щутгарт и е солист на Националната опера в Скопие. Басовата партия на Ферандо ще представи бургаският бас Делян Славов. Либрето Салваторе Камарано, по едноименната пиеса на Антонио Гутиерес. Постановката, сценографията и костюмите са на Иван Савов, а диригент ще бъде Иван Кожухаров.

Мистичността, тайнствените и неумолими ходове на Съдбата, която оплита личностите на героите със силата на времето, предадени майсторски с музиката на гениалния Верди, са неимоверно подсилени с майсторската сценография и режисура на Иван Савов и ще бъдат вярно и внушително предадени с експресията на певците и емоционалната динамичност на оркестъра под диригентството на високата класа на Иван Кожухаров, режисьор Александър Текелиев.

Бургаските музикални празници ще продължат до 4 септември. На закриването по традиция ще бъде връчена статуетката в чест на маестро Емил Чакъров

 Още по темата:

 Летни музикални празници „Eмил Чакъров“ – програма 10 август – 04 септември

Сподели в: