Звезден състав в "Риголето" на 12 май

Романтичната история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове, ще оживее на сцената на Старозагорската опера на 12 май от 19.00 часа.

Диригент на спектакъла на операта "Риголето" е Ивайло Кринчев. В спектакъла участват великолепните оперни гласове Ралица Ралинова – в ролята на Джилда, Михаил Михайлов /Херцогът на Мантуа/, Николай Добрев /Риголето/, Анита Дафинска /Мадалена/, Пламен Кумпиков /Спарафучил/, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

"Риголето" е безсмъртната опера на Верди, създадена по шедьовъра на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика. От премиерата си – през 1851 г., тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, триумфът на "Риголето" продължава и до днес.

Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Хореографията е на Андреас Песлер. Сценографията и костюмите са на холандските художници Карел Спанхак и Маргит ван дер Бург. Премиерата на сцената на Старозагорската опера се състоя на 26 октомври 2010 г.

Виктор Юго и Джузепе Верди са двама велики автори, чиито творчески пътища се пресичат в операта "Риголето". Верди създава музиката през 1850 година по драмата на Юго "Кралят се забавлява". Заради ироничния си политически отенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината години наред идеята за създаване на оперна творба да бъде атакувана от цензурата, преди още да бъде завършена от Верди. Но прочутият композитор не се отказва. Той елиминира от постановката всички исторически лица, премества действието от Париж в Мантуа, Италия. Наместо крал, в "Риголето" главен герой става придворният шут, който е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.

Първата премиера на операта "Риголето" на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934. Режисьор е бил Николай Беков, художници – Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор – Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.

Ралица Ралинова гостува на 12 май на сцената на Старозагорската опера в ролята на Джилда веднага след участието си с голям успех в премиерните спектакли през април на операта "Риголето" на сцената на оперния театър във Вупертал, Германия.

Талантливата млада певица е солистка на театъра от този творчески сезон с ангажименти и за следващия – 2017/2018 в ролите на Церлина от "Дон Жуан" на В.А.Моцарт, Нинета от "Любовта към трите портокала" на Сергей Прокофиев, Джилда от "Риголето" на Джузепе Верди, Гретел от "Хензел и Гретел" на Енгелберт  Хумпердинк и др.

Михаил Михайлов гостува в спектакъла на операта "Риголето" от Джузепе Верди след  блестящото си представяне в ролята на Херцога на сцената на Букурещката опера, Румъния на 4 май.

От настоящия творчески сезон Николай Добрев е солист на Старозагорската опера. Той ще бъде в ролята на Риголето. 

В ролите на Спарафучиле и Мадалена ще бъдат Пламен Кумпиков и Анита Дафинска.   

Сподели в: