„Звездата на Стриндберг“ – Ян Валентин

Ян Валентин разкрива истината за ключа към подземното царство

 „Ентусиаст“ издава световноизвестния роман „Звездата на Стриндберг“, в превод на Васа Ганчева

В края на септември издателство „Ентусиаст“ публикува у нас дебютния роман на Ян Валентин – „Звездата на Стриндберг“. В България книгата излиза в последния превод от шведски на незабравимата Васа Ганчева. Още с появата си романът се превръща в международна литературна сензация и правата му са продадени в над 20 страни. Авторът Ян Валентин, журналист по професия, често споделя, че е вложил в него „цялата своя любов“. Книгата е плод на увлечението му по историята, теориите на конспирацията и задълбоченото изучаване на годините на нацизма.

През последните години трилогията на Стиг Ларшон „Милениум” отключи интереса към шведския трилър. Любителите  на  този тип „високооктанови четива” имат възможност да се уверят, че скандинавският принос към жанра се е сдобил с още едно име, което заслужава внимание. При появата си в Швеция пресата окачествява романа като епичен и отбелязва умението на автора да следва плътно интригата, но по един убедителен начин! Трилър, осъществен по всички правила – с много загадки, с неочаквани обрати и добре оплетени нишки между реалното и измисленото.

„Звездата на Стриндберг“ е динамичен трилър, който дава отговора на някои от най-любопитните „свръхземни загадки“. В него героите търсят ключа към вечна тайна, тревожеща ума не само на автора, но и на човечеството.

В изоставена шахта в Централна Швеция любител водолаз намира труп отпреди сто години – той държи кръст във формата на йероглифа Анх, най-значимият символ на безсмъртието за древните египтяни. Откривателят на кръста е зловещо убит. Историкът Дон Тителман, който силно се интересува от находката, е несправедливо обвинен за смъртта на водолаза и въвлечен в странни събития. Търсенето на недостигащата част на ключа към подземното царство отвеждат Тителман и неговата спътница по следите на трагично погиналата експедиция на Нилс Стриндберг до Северния полюс от далечната 1897 година.

В „Звездата на Стриндберг“ са намесени непознати аспекти на нацизма, книгата „Цветя на злото“ на Бодлер и множество енигматични моменти от европейската история в амалгама от езотерично знание, страх, амбиции и търсене на отговори на трудни въпроси.

За Ян Валентин

Ян Валентин е роден през 1970 година и е работил като радио и телевизионен журналист. Негов любим автор е Грегъри Робъртс. Ян Валентин се увлича от история, интересува се от теории на конспирацията, задълбочено изучава годините на нацизма. Работата над дебютния му роман „Звездата на Стриндберг“ е била „сложна и му е отнела много време“. Твърди, че е вложил в него „цялата своя любов“.

Сподели в: