За 8-ми път – Фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще се проведе от 15 до 21 май в София.

Осмото му издание ще пита „Говорите ли танц”? А с това и – за какво „говори” танцът?  Фестивалът ще се открие с едно от събитията на европейската танцова сцена – „Танцова вечер на Мери Вигман” на Фабиан Барба (Еквадор/Белгия)– номиниран за Европейската награда за хореография.

Смели артистични решения, интерактивни инсталации, новаторства в хореографията ще бъдат представени в програмата на фестивала, който излиза едновременно на утвърдени софийски сцени като Младежки театър „Николай Бинев”, Нов театър-НДК, Център за култура и дебат Червената къща, успоредно с пространства като галерия „Credo Bonum”, алтернативното пространство – MOZEI, Университетски театър на НБУ и Универститетски театър „Алма Алтер”.

От години фестивалът  „Антистатик” е пространство нови форми и езици, а с това и за нови разбирания за съвремието през неговите артистични практики. А фокусът на осмото му издание е начинът, по който танцът възприема настоящето като оглеждане в миналото и въобразяване на бъдещето. Как танцът може да говори за  социалните динамики  и как могат да поставят под въпрос представите за изкуство? ( „В танца”)? Какво въпросът „Как би изглеждал танцът на бъдещето?” проговаря за днешната действителност? („Поредица за бъдещето”) Как биографията на един артист провокира хореографските позиции и проекции на други артисти и какво „говорят” те един за друг? („Силке Грабингер като обект на експеримент”). Как манипулирането на скоростта на движението „проговаря” за това какво представлява настоящият момент? („Какво е сега?”) – канадско-германска продукция на Лаури Янг – съосновател  на прочутата танцова компания на Саша Валц „Sasha Waltz and Guests” в Берлин.

По традиция „Антистатик” ще представи едни от най-ярките почерци в съвременния български танц и пърформанс със спектакли на Живко Желязков, Мирослав Йорданов, както и българо-хърватската колаборация в немската продукция „Поредица за бъдещето” на Вили Прагер и Соня Предраг. Българската премиера тази година е  „ФБ театър” в MOZEI на  постоянно провокиращия артист Иво Димчев. 
 
С традиционното си партньорство с Платформа  „Нови драматургии” фестивалът ще даде възможност да „говорим” танц и в образователната платформа „Без дистанция”. 

Специалното събитие  тази година е  Международната застъпническа среща за съвременен танц „Адвокати на танца”, инициатива на балканската танцова мрежа “Номадска танцова академия” в организацията на българските й партньори.  Тя ще предшества официалното откриване на фестивала и ще се проведе между 13-15 май. Политически фигури, представители на културни отдели в министерства и общини и широката артистична сцена на Балканите, България и други европейски държав ще се съберат за първи път в София, за да търсят заедно решения за устойчивото развитие на съвременния танц в страната в контекст на регионално и европейско сътрудничество. ще включи участието на множество политици, кметове и творци от Балканите за първи път в София.
Очаквайте редовна информация за предстоящият фестивал „Антистатик” 2015, акценти за спектаклите, гостите и специалните събития до края на месец май.  

Сподели в: