За филмовия проект “Pе-циклиране” и рисуването директно върху 35 мм лента

На 8 март от 16ч. в Дом на киното ще се проведе официалната премиера на филмовия проект “Pе-циклиране”, която ще се състои в рамките на 19-то издание на София филм фест. Вход свободен!

“Pе-циклиране” включва 10 художници-аниматори от 10 различни европейски страни. Всеки от тях участва с 1-минутна анимация, като пренася своя собствен артистичен стил рисувайки директно на 35 мм лента. Директното рисуване върху лента има дълга история. Това е една от най-старите техники за експериментално и абстрактно кино през периода на 20-те и 30-те години, позната от творбите на Оskad Fischinger, Hans Richter, Walt Ruttmann. Norman McLaren продължава да експериментира с тази техника, създавайки своеобразна поредица от филми, които по-късно се превръщат в образец за всички, които искат да работят по този начин.

Идеята за проекта е на Паола Бристот от Болоня. Тя решава да направи този експеримент послучай 100 годишнината от рождението на Norman McLaren. За целта кани десет сред най-интересните европейски анимационни режисьори, които се наемат да продължат тази "традиция" чрез колективния омнибус, наречен “Pе-циклиране”: Спела Кадез (Словения), Растко Чирич (Сърбия), Весела Данчева (България), Магда Гуиди (Италия), Джони Манисто (Финландия), Реджина Песоа (Португалия), Уло Пиков (Естония), Марина Росет (Швейцария), Улрих Габор (Унгария), Петра Злонога (Хърватия).

Прожекцията ще бъде представена от композитора на проекта Андреа Мартиньони и българския автор Весела Данчева.

Прочетете още:
Още два световни хита в програмата на 19-ия София Филм Фест

Български филми в програмата на 19-ия София Филм Фест

София Филм Фест посвещава специална програма на продуцента Карл Баумгартнер – Бауми
Спечели един от 5-те Златни билета за София Филм Фест

Сподели в: