За създаването на „Лупо и Тумба“ с Петя Кокудева и Ромина Беневенти

Авторката и художничката ще разкажат за най-вълнуващите, смешни и трудни моменти от създаването на новата им детска книжка „Лупо и Тумба“

Събитието ще се проведе на 28 април (събота) от 16.00 часа в кафе-бар Vintage House, ул. У. Гладстон 15. (в Дом на културата „Борис Христов“). Входът е свободен. Информация във фейсбук.

Италианската художничка Ромина Беневенти ще бъде специален гост на италианската читалня в читалище „Алеко Константинов“ и на Народна библиотека „Иван Вазов“, където се организират работилници за деца на тема „Рисуваме своя град на пощенска картичка“. Повече информация за събитието ще намерите на страницата във фейсбук. Събитията ще се състоят на : 3 май: от 14 до 15.30 ч. Народна библиотека „Иван Вазов“, конферентна зала и на 4 май: от 17 до 18.30 ч. Читалище „Алеко Константинов“. Продължителността е около 1.15 ч. Входът е свободен, но е необходимо предварително записване, защото местата и материалите са ограничени за 30 деца.

„Младият Пловдив чете 2018“ ще се проведе от 11 до 17 юни и се организира с подкрепата на Община Пловдив по проект „Фестивали и значими събития“ и е част от календара на културните събития на Община Пловдив“ за 2018 г. За повече информация посетете сайта.

​Петя Кокудева е родена през 1982 г. в Смолян. Завършва английска гимназия. Получава бакалавърска степен по „Журналистика“ и магистърска по „Творческо писане“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Живее на малък софийски таван. Повече от всичко обича да пътешества по света, да спи до късно и да чете книги за деца. Често се среща с хлапета из цяла България, за да четат и да измислят заедно. След дипломирането си работи като репортер във вестник „168 часа“ и Дарик радио. Съавтор е на предаване в радио НЕТ и е сценарист за куклен театър. Пише за деца, защото й се играе. Автор е на детските книги „Лулу“ 2011 г., „Малки същества“ 2014 г., „Питанки“ 2016 г. и „Лупо и Тумба“ 2018 г., издадени от изд. „Жанет 45“. И четирите заглавия са илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти, с която са неразделен екип.
Дебютната ѝ книга „Лулу — детски стихотворения за възрастни“ печели Специална награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ през 2012 г.
През 2017 г. печели националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор“.

Ромина Беневенти е италианска илюстраторка, родена на 27 януари 1980 г. в Потенца, Италия. Понастоящем живее в Прато, Тоскана. Рисува от ранна детска възраст. Когато е на 16 г. открива и обиква акварелната техника. Учи в класическо училище с изучаване на старогръцки и латински, а после завършва „Чужди езици” в университета във Флоренция – със специалност руска и полска литература. През всичките години, докато учи, рисуването остава нейна страст, макар да не го изучава официално. Дебютната й книга с илюстрации е „Лулу. Детски стихотворения за възрастни” с поезия на Петя Кокудева, издателство „Жанет 45“, 2011 г., с която печели специалната награда на Националния фестивал за дебютна литература „Южна пролет” през 2012г. През 2018г. печели Gourmand World Awards 2018, award Selection Bancarellino 2018 за най-добра италианска книга в категория „Детски книги“. Има и 2 номинации: за Националната италианска награда „Premio Strega” през 2016г за „Тайната съставка“ и през 2014г за „Малки същества“ – номинация за Националната награда „Христо Г. Данов”.

Сподели в: