За първи път фестивал на киното и литературата в София, Пловдив и Варна

Задава се първото издание на кино-литературния фестивал CineLibri 2015 г. Той ще се проведе от 2 до 11 ноември 2015 г. Организатори на събитието са ИК "Колибри", които тази година празнуват своя 25-годишен юбилей.

Днес на специална пресконференция в София фестивалът представиха Раймонд Вагенщайн – управител на Издателството, Жаклин Вагенщайн – Издателски стратегии, авторски права и Владимир Трифонов – редактор на поредицата "Амаркорд" разказаха повече за Фестивала.

Идеята му е да срещне киното с книги и книгите с киното и да покаже взаимодействието между двете изкуства, като едното не изключва другото. В рамките на 10 дни ще бъдат прожектирани 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. Това няма да бъдат обикновени прожекции – преди началото им ще се случва нещо интресно и различно.

На място, в кината, книгите, участващи във фестивала, ще могат да бъдат закупени с 30 % намаление. На 10 от прожекциите пък публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ хепънинг или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации.
 
Сред кинолентите във фестивалата програма присъстват вечни кино шедьоври, като „Закуска в Тифани“, модерни класики, като „Фрида“, „Чуй ме“ (с кино заглавие „Не мърдай“) и „Непосилната лекота на битието“, както „Никой не се спасява сам”, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година.
 
Специални гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито – знаков италиански актьор и режисьор.
 
Желанието на Colibri е да подари едно незабравимо преживяване, което обединява зрителите и читателите. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова Cinelibri идва с двойна цел: да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата.
 
Освен ефектното отбелязване на своята годишнина, организаторите от ИК "Колибри" имат амбицията CineLibri да се наложи като ежегоден фестивал, планирайки партньорство и с други издателства, които имат екранизирани книги, но водещото решение при селекцията отново ще бъде качеството.

"Подобна концепция не е разработвана досега у нас, а и според моите проучвания и в света, с изключение на един детски фестивал за кино и книги в Ню Йорк. Идеята за този формат на фестивала стои много отдавна, но чак сега я реализирахме. ИК "Колири" е издало досега 1500 заглавия, като 70 % от тях са филмирани и продължаваме в същия дух. Така че ще имаме филми-книги и за второто му издание, догодина. Може би тогава ще включим и повече заглавия от поредицата ни "Амаркорд" – допълни Жаклин Вагенщайн.

Филмите в София ще бъдат прожектирани в 5 кина, на ден ще има по 3 прожекции, така че публиката да може да избере своя филм. Уикендът на фестивала е посветен на децата с филма "Ваканциите на малкия Никола", като преди прожекцията ще има и куклен театър. Ето и заглавията от афиша на Cinelibri 2015.
 
Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна
Любовта трае три години
Закуска в Тифани
Фрида
Чуй ме
Непосилната лекота на битието
Да дойдеш на света
Живот назаем
Никой не се спасява сам
Кустурица. Балкански хулиган
Деликатност
Убийства в Оксфорд
Шегата
Ваканциите на малкия Никола

Заглавията за Пловдив са 12, а за Варна – 7. Разликата идва от транспорния фактор, тъй като някои от филимет са на лента и се пренасят по-трудно. Очаквайте скоро подробната програма за тези градове.

Повече за фестивала и за програмат вижте тук.

Сподели в: