За първи път София участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия и

Международният филмов фестивал София Филм Фест

в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България и Гьоте-институт

отправят покана към младите зрители, които имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

Във Филмовия ден на младите зрители на 5 май от 13:00 до 19:00 часа Домът на киното в София ще бъде едно от деветте места в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

Младежите в Копенхаген (Дания), Ерфрут (Германия), Изола (Словения), Лондон (Великобритания), София (България), Рига (Латвия), Торино (Италия), Валета (Малта) и Вроцлав (Полша) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите. Наградата ще бъде връчена в Ерфурт (Германия).

Номинирани са три филма от Европейската филмова академия

Магазин за самоубийства” на Патрис Льоконт (Франция – Белгия – Канада)

С краката нагоре” на Бернд Залинг (Германия)

Криволичещото дете” на Винсент Бал (Холандия)

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез Skype-видео конферентна връзка към Ерфрут (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където вече има допълнителна информация за номинираните филми и деветте града, участващи в гласуването. Младите зрители от цяла Европа могат да общуват и да обменят впечатления и на специалната страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/pages/EFA-Young-Audience-Award-2013/318403758262721.

Прожекциите са част от отбелязването на 9 май, Деня на Европа, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия.

Записването за участие като жури във Филмовия ден става като изпратите три имена и възраст на press@sofiaiff.com

За допълнителна информация: 0883 373 664, Христо Христозов, координатор.

Второто връчване на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия се реализира през 2013 година с помощта на организациите-партньори: Датски филмов институт, Фондация „Златно врабче” (Германия), Британски филмов институт, Международен филмов фестивал „София Филм Фест”, Национален филмов музей (Италия), Бюро МЕДИА Малта, Асоциация „Нови хоризонти” във Вроцлав (Полша) и Института „Otok” за развитие на филмовата култура (Словения).

Филмите бяха номинирани от селекционна комисия, съставена от еспертите по детско кино Джъстин Джонсън (Британски Филмов Институт), Тоня Хардерсен (Норвегия, член на Европейската асоциация за детски филми) и Флориан Вегхорн (един от директорите на програмата „Generation 14Plus” на Берлинале).

Европейската филмова академия днес обединява около 2700 професионалисти в киноиндустрията на Стария континент, като основната цел е популяризация на европейската филмова култура. Създаването на академията е по инициатива на група кинематографисти през 1988 година. За първи президент е избран Ингмар Бергман. През 1996 година негов приемник става Вим Вендерс, а за председател на борда на академията е избран Ник Пауъл – многократен гост на София Филм Фест, създател на прочутата компания Virgin Records (заедно с Ричард Брансън), продуцент с внушителна филмография и директор на National Film and Television School във Великобритания. От 2005 година председател на борда на академията е френският продуцент Ив Мармион.

Основната цел на Европейската филмова академия е да популяризира инициативи и участва в различни дейности, свързани с филмовата политика. Програмата на академията включва конференции, майсторски класове, работни групи и семинари, чиято обща цел е да се изгражда мост между творчество и индустрия. През 2011 година Бордът на Европейската филмова академия за първи път направи своя официална среща в България. Членовете на ЕФА имаха възможност да се срещнат с българската кинообщност, да обсъдят условията за създаване на филми у нас, както и да участват в програмата на София Мийтингс; някои от тях, като Фолкер Шльондорф, Анджей Жулавски и Горан Паскалевич, представиха свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест. Всяка година кулминацията на дейността на ЕФА е церемонията по раздаването на Европейските филмови награди – „Оскарите” на Стария континент, които се гласуват от нейните членове. 26-ите награди ще бъдат раздадени на 7 декември 2013 година в Берлин.

Сподели в: