За първи път пред българска публика филмът „Свети Георги убива змея”

На 4.06.2009 г. (четвъртък) от 19.30 часа в кино Люмиер – пл. България 1, НДК – ще бъде излъчен за първи път пред българска публика филмът „Свети Георги убива змея”. Специалната прожекция е по повод закриването на 14-тия Фестивал на европейските копродукции в град София.

Сценарист на „Свети Георги убива змея” е Душан Ковачевич, който е сценарист и на филма на режисьора Емир Кустурица – „Underground”, награден с най-високото отличие в киноиндустрията „Златна палма” от фестивала в Кан. Режисьор е небезизвестния Сърджан Драгоевич, а оператор е Душан Йоксимович.

Филмът „Свети Георги убива змея” е сниман в продължение на пет месеца в три държави. Българското участие в актьорския състав е на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов, в ролята на Минта Циганина. В главните роли се преобразяват Лазар Ристовски, Милутин Милошевич, Наташа Янич и др. Продуцент от българска страна е „Камера” ООД – Димитър Гочев, изпълнителни продуценти са Методий Петриков и Албена Стоянова.

Действието се развива през 1914 г. в едно село в Сърбия на брега на река Сава, естествената граница с мощната Австро-Унгарска империя.

Населението на селото е разделено между две коренно противоположни фракции – здрави потенциални военни новобранци и ветерани-инвалиди от предишните две Балкански войни. Между двете групи съществува ожесточена омраза.

В началото на Първата световна война здравото население е мобилизирано, а инвалидите се опитват да се възползват от жените и сестрите на войниците. Сръбското Главно Командване решава да отведе инвалидите на фронтовата линия, за да предотврати бунт и да се справи със ситуацията.

Тези необичайни събития, базирани на истинска история, са фона на един злощастен любовен триъгълник между млад военен инвалид, местен полицай и неговата жена, който завършва по начин, напомнящ на древногръцка трагедия.

„Свети Георги убива змея” е пълнометражен игрален филм копродукция между Сърбия, Босна и Херцеговина и България. Реализиран е с подкрепата на Евроимаж – европейски фонд за подпомагане на филмови копродукции.

Сподели в: