За първи път връчват статуетка „Почетен селянин” в село Хухла

Цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо! Надали може да се намери по-точен визуален израз на наградата „Почетен селянин”. Такова отличие се дава за първи път в България и връчването му ще е на 17 юли, по време на културните празници „Мистериите на Хухла”. „Чрез тази награда искаме да „изчистим” всичкия негативизъм от думата „селянин”, казва Иван Бунков.

Издателят на „Нов живот”, всекидневник в Източните Родопи, е инициатор и организатор на „Мистериите”, които от родова среща /първата през 1983 г./ прераснаха до културен фест, събиращ всяко лято за една вечер родния арт елит в ивайловградското село Хухла.

Иван Бунков води хорото със знамето

„Повечето велики българи са тръгнали от село, но винаги са се връщали при корените си с продупчени от ходенето по широкия свят цървули”, убеден е големият родолюбец. Идеята за статуетката е на Иван Бунков, а великолепното творение е дело на кърджалийския скулптор Емил Пенчев.

Кой ще бъде първият носител на званието „Почетен селянин” ще разберат изкачилите Илинденя в юлската съботна вечер. Не случайно точно тук, на прочутия връх Свети Илия над глобалното село Хухла се провеждат „Мистериите”. Тук от 12-ти век преди Христа е било голямо тракийско светилище. Намерени са много скулптори и каменни стели с образите на бог Дионисий, на Тракийския конник, с жертвоприношение на Митра, глава на Асклепии. Недалеч от върха е калето на Хухла, на което текат поредните международни археологически разкопки доказали недвусмислено, че там е бил средновековният замък „Родостица”, в който е отсядал Калоян при битките си с латините край Одрин. На върха преди две години бе възстановен и доизграден внушителен параклис „Св. Пророк Илия”, а миналата година бе построен от мраморен камък селски амфитеатър. Оттук погледът се зарейва към Българско, Гръцко и Турско.

Параклис „Св. Пророк Илия”

Над тези три земи на 17 юли ще извиси мощен глас първият талант на България Богдана Петрова. Момичето от Пловдив, което разплака цялата страна с невероятните си певчески данни, за първи път ще се срещне с родата на баба си Султана, която е от Хухла. Наследници на тукашни фамилии са и музикантите, някои от тях известни и в Европа – Атанас Георгиев /контрабас/, Десислава Карамфилова /цигулка/, Златина Георгиева /флейта/. Обединени в трио „Хухла” те ще изнесат концерт на водопада – светилище. При корените си ще се върне със специално създаден за селото танц и Маргарита Будинова, хореографка и танцьорка, участвала във ВИП данс, сестра на певицата Петя Павлова.

В прочутото село е и родния дом на един от най-големите ни живи поети Ивайло Балабанов. В навечерието на „Мистериите на Хухла” излиза сборникът с негови стихове „Небесен гурбетчия”, чийто съставител и редактор е Иван Бунков. Премиерата ще бъде на връх „Свети Илия” вечерта на 17 юли в разгара на празниците „Мистериите на Хухла”. В тайнството ще участва побратимката на Балабана поетесата Елка Няголова и писателят Владимир Янев.

Преди да получат духовна наслада от организираната артпрограма на върха гости и участници ще се впуснат в гастрономическа вакханалия в селския хоремаг, носещ задължаващото име „Центърът на Вселената”. Явно го оправдава, защото той ще е арена на първата международна кулинарна изложба-базар „Традиции без граници” с българска, гръцка и турска кухня.

Сподели в: