За птиците и хората – „Те отлитат” на екран в Дома на киното

На 7-ми юни на екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”. Дело на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, лентата представлява разказ за крилатото богатство на страната ни.

„Видовете диви птици, срещани у нас, са над 400 – повече пернати на Стария континент прелитат единствено в небето на Испания” – споделят авторите на филма. Желанието им да споделят своите наблюдения върху това уникално многообразие ги кара да създадат и филм за птиците в България.

„Те отлитат” е заснет между ноември 2011 и август 2012 в едни от най-красивите кътчета от страната – по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, скромният екип на филма успява да улови вълшебни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метереологични условия. Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с часове наред, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои” в лентата са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите” – царският орел.

Режисьор и оператор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, музиката е на Мая Попова и Филип С. Филипов, основни консултанти-орнитолози са д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнелиев.

„Те отлитат” е на екран в Дома на киното от 7-ми до 14-ти юни с редовни прожекции. Лентата е подходяща както за възрастна публика, така и за деца над 8-годишна възраст.
Организаторите планират прожекции в различни градове от страната през цялата година, а излизането на бял свят на филма съвпада с 25-та годишнина на Българското дужество за защита на птиците.

Сподели в: