"За птиците и хората" – рисунки и керамика на Младен Баделски

Галерия Артур представя "За птиците и хората" – рисунка и керамика – изложба на Младен Баделски. Експозицията може да бъде разгледадо 14 март.

Силуети на птици в контраста на фона – бяло, черно, сиво, червено. Една поредица от състояния, разказ за политането и посоките, за ятото – приобщаване към себеподобни, за различната птица и самотата, за баланса върху жиците, за дървото – гнездо, за раненото дърво – без птици. Серия от уловени усещания за общуването, навиците, завръщането, оцеляването и представата за свобода като способност да летиш.

Тази поредна експозиция на Младен Баделски е до голяма степен концептуална – основана на идеята. Тук формата и материалът не са определящи. Само на пръв поглед серията от керамични пана и рисунки с туш е привидно еднообразна, тя акцентира. Материалът не променя идеята, той я подчертава, придава й блясък, трайност, избистря начина, по който идеята може да бъде „рамкирана”, уловена.

Съпоставим ли е човешкият свят със света на птиците? Няма директни въпроси или натрапени отговори.

Дали остава надеждата, че човекът е част от свободния свят на птиците?

За художника:

Роден е в град Гоце Делчев. През 2000 г. завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, със специалност  Музикална педагогика”. От 2001 г. се занимава с художествена керамика – изработка на керамични съдове и пана, облицовка за интериор и екстериор, както и изработка на бижута.
 През 2003 г. и 2004 г. е автор на изложбите в Керамична къща „Еребус”. През 2006 г. участва в съвместна изложба с Екатерина Чаушева – керамика и художествена фотография. Участва в ежегодни изложби в гр. Несебър – Храм „Св. Йоан Кръстител” – 2004, 2005 и 2006 г.;

Избрани самостоятелни изложби:

– 2003, 2004 г.     галерия „Нике”, гр. Несебър
– 2008, 2010 г.     галерия „Червеното пони”, гр. Пловдив
– 2009 г.               галерия Арт център RG21, гр. Русе
– 2010, 2011 г.     галерия „Анима”, гр. София
– 2011 г.               галерия „Актив арт”, гр. Варна
– 2011 г.               галерия „Жорж Папазов”, гр. Пловдив
– 2012 г.               галерия „Актив Арт”, гр. Варна
– 2012 г.               галерия „Артур”, гр. София
– 2013 г.               галерия „АктивАрт” – гр. Варна
– 2013 г.               галерия А1 – гр. Карло

Сподели в: