За пръв път на български романът превърнал Робин Худ в легенда

Робин Худ – безстрашният разбойник, който живее в Шеруудската гора заедно с другарите си и ограбва богатите, за да помага на бедните. Каквито и капани да му залагат шерифът на Нотингам, епископът на Херефорд или злият Гай от Гизбърн, той трябва да оцелее, осланяйки се на верните си другари и използвайки не само точните си стрели, но и острия си ум…
Хауърд Пайл е първият писател, който пише роман с главен герой Робин Худ и създава литературния му образ, който след това е пренесен и в киното. На книгата му (като герои и сюжет) се опират всички следващи писатели и кинематографисти, за да разкажат историята на героя, чието име се е превърнало в нарицателно за всеки борец срещу алчността и несправедливостта, защитаващ бедните и слабите. Всъщност на Пайл дължим образа на Робин Худ такъв, какъвто го знаем днес.
Изключително свеж, забавен, с чувство за хумор и нерядко трогващ, неслучайно романът и днес продължава да бъде издаван многократно в цял свят и да бъде приеман с неугасващ интерес от съвременните читатели от всички възрасти.

Епохата на Робин Худ най-вероятно е XII-XIII век, когато норманските завоеватели са завладели Англия и тероризират местното англосаксонско население. Но някои отказват да се подчинят и им се противопоставят с оръжие в ръка, използвайки интелекта и бойните си умения. Поглед отвъд легендата е най-новата и мащабна кинопродукция за героя – филмът на Ридли Скот „Робин Худ” с носителя на „Оскар” Ръсел Кроу.

Благородният разбойник по големия литературен път

1485 г. – за пръв път са събрани легенди и балади за Робин Худ.
1594 г. – Шекспир споменава героя в пиесата си „Двамата веронци”.
1819 г. – Робин Худ се появява сред персонажите в романа „Айвънхоу” на Уолтър Скот
1883 г. – Хауърд Пайл събира и прави литературна обработка на класическите балади за героя. Така създава романа „Робин Худ”, който и до днес се счита за основното англоезично произведение за прочутия разбойник, на което се опират практически всички по-нататъшни автори.
1912 г. – Хенри Гилбърт пише своя интерпретация на „Робин Худ”, облягайки се на Пайл.
1956 г. – популяризаторът на старинни легенди Роджър Ланселот Грийн пише модернизирана версия на историята, разказана от Пайл. Въвежда образа на лейди Мериън.
В края на ХХ век и началото на ХХI век:
Дженифър Робърсън пише романтична дилогия за любовта на сър Робърт Локсли и лейди Мериън: "Lady of the Forest" (1992) и "Lady of Sherwood" (1999).
Набъбва броят на историко-приключенските, любовните и детските романи за Робин Худ.
Тереза Томлинсън в трилогията "The Forestwife" прави феминистка трактовка и акцентира на образа на лейди Мериън, без благотворното влияние на която Робин би си останал бандит.
Нанси Спрингър в детския цикъл "Роуен Худ" разказва за младата дъщеря на разбойника.
Много автори на фентъзи правят Робин Худ свой герой: Клейтън Еймъри в "Tales of Robin Hood" (1988) показва историята за Робин през очите на зверове и разни вълшебни същества, населяващи Шерууд.
Саймън Грийн пише роман по сценария на филма „Робин Худ, принцът на крадците”.
Майкъл Кеднъм във "Forbidden Forest" (2002) прави главен герой Малък Джон, а в "In a Dark Wood" (1997) показва събитията през гледната точка на Джефри, шерифът на Нотингам.
Гари Блекууд в "The Lion and the Unicorn" разказва за Алан-о-Дейл, бардът на Робин Худ.

Героят на екрана

Робин Худ се появява на екрана в над 50 филма.
Първият е ням филм от 1908 г., режисиран от Пърси Стоу.
Най-забележителните кинопревъплъщения на героя са:
1922: в главната роля е Дъглас Феърбанкс
1938: Ерол Флин прави прочутата си роля на Робин Худ
1970 : Джулиано Джема като Робин Худ
1973: Робин Худ и лейди Мериън са представени като лисици в анимационната версия на Уолт Дисни
1975: руска версия с песни на Владимир Висоцки
1976: „Робин и Мериън” – с Шон Конъри и Одри Хепбърн
1991: „Робин Худ – принцът на крадците” с Кевин Костнър и песен хит „Всичко, което правя, го правя за теб” на Брайън Адамс
2010: „Робин Худ” на Ридли Скот с Ръсел Кроу

Робин Худ
Роман от Хауърд Пайл
320 стр.,
цена 11,98 лв.,
издание на ИК Персей

Сподели в: