За натрошения роял в Димитровград

Снощната новина за натрошения роял в Димитровград гръмна и разтърси социалните мрежи, цялата културна общност в България. Тук публикуваме мнението на Петър Димитров (с личното му съгласие) така емоционално, както го е написал на страницата си във фейсбук. Той е диригент, управител на музикална къща. Занимава се от 23 години с търговия, реставрация и всичко за рояли и пиана.

"Отново за натрошения роял. Гледах по Нова телевизия интервю с директорката, разпоредила нацепването на рояла. Потърпете невчесаните ми мисли…

Да натрошиш роял, който струва около 100 000 лв. като нов, защото с неправилна експлотация са му счупили краката, на които ремонта струва под 1000 лв !?… Потресаващо!!!

Опасен бил! Наистина,може да убие човек. Но потърси специалист!

Къде е държавата!? Роялът не бил дори документално заведен. От 20 години се боря това национално богатство – наличните рояли в България – да бъде пазено, защото нашата малка и бедна държава повече никога няма да купи толкова скъпи и качествени инструменти.

Ето един факт – един концертен Стенуей струва над 110 000 евро, Блютнер над 75 000 евро. Само в София има над 60 подобни рояла!? А за последните 20 години, доколкото ми е известно, в България са закупени 2 рояла?!

Колеги музиканти, често с високомерие говорите какви боклуци били китайските рояли. Има и боклуци, има и добри. Но ако всички не се обединим да принудим държавата да пази наличните рояли, в бъдеще и не близко, ще свирите само на китайски, защото са пет пъти по-евтини и ниой няма да може вече да купува най-скъпите.

Сподели в: