За Лате Макиато

Чудите се какво е това Лате Макиато? Не може да спите нощем, защото тайната му не ви дава мира? Едва ли. Имате да мислите за толкова много неща, че един от видовете кафе значи за вас по-малко от, да кажем, тоалетната хартия. И все пак, в дните, когато се чувствате така, сякаш сте били използвани вместо парцал, семейството ви дразни, шефът ви претрупва с работа, а хлябът поскъпва, няма ли да се утешите точно със създанието, което ще ви каже, че каквото и да става, можеше и да е по-зле, а именно – Лате Макиато? Кой би отказал малко еспресо с мляко и пяна, комбинацията от които ви кара да изглеждате ако не по-весели, то поне по-усмихнати?

Отговорите на тези въпроси ще разберете само ако знаете какво точно представлява Лате Макиато. Той сам се определя като топла напитка, съдържаща еспресо и мляко, приготвяща се от по-препечено кафе и повече мляко. Италианец по произход, призванието му е да се грижи за децата най-вече и то по много интересен начин – децата желаели да пият кафе, но без да поемат много кофеин. По тази причина се появил на помощ не кой да е, ами същият Лате, за когото говорим.

Така обаче е било само в началото. По-късно той разкрива истинската си същност на Казанова, привличайки много възрастни (предимно от женски пол и обикновено не толкова възрастни) с чар, красота, пари и още пяна.

„Ние имаме… слоеве. Както лука.” – цитира Макиато думите на Шрек. Доколко Шрек има слоеве и от какво се състоят те, не е идеята на тази статия. Лате Макиато обича високите чаши и се състои от три слоя, които обикновено се разграничават много ясно. Най-долният слой – горещо мляко, в средата – еспресо, а най-отгоре е млечната пяна. Въпросното подреждане на слоевете не е чисто естетическо, а си има физично обяснение (обикновено естетиката се нагажда според физиката, а не обратното, както някои естети си мислят): Еспресото има по-висока температура и по-малка плътност от млякото, затова остава над него. За да изглежда дори още по-ефектно, кафето се налива последно върху млечната пяна, за да бъде забавено по пътя си към дъното. И вие бихте имали трудности с минаването през гъста млечна пяна – усещането може да бъде свързано само с едно явление тук – градският транспорт.

Нелюбопитен факт – Лате Макиато обича сладки неща и върви заедно с шоколадови стърготини, какаов или канелен прах. Освен това на масата се храни с дълга дръжка или със сламка. Естетика, нали разбирате.

* * *

Прочетете още:
История на кафето
Пътят на Кафето
За турското кафе
За Капучино

Сподели в: