За Данка Пергелова мечтите минават през "Магията на Хималаите"

"Магията на Хималаите" от Данка Пергелова e луксозно издание с подзаглавие "Едно пътешествие до Непал, Мустанг, Бутан, Дарджилинг и Сиким". Авторката представя книгата си с уговорката:

"Хубаво е човек да има мечти. „Еверест“ навярно за мнозина звучи тривиално. Зависи към какво човек се е устремил и какъв смисъл влага в този символ.

Преследвайки мечтите си, човек осмисля живота си. Няма значение колко са високи, важното е да ги има!
Тази книга няма претенции за научна задълбоченост и интерпретация на фактите. Тя е опит за представяне на личните ми впечатления от един кратък престой, обогатен от лутанията ми при предишни пребивавания. Някои от притчите, легендите и символите определено са противоречиви. Но разнообразието е толкова голямо, колкото и броят на боговете, демоните и митичните същества, обитаващи тези земи. Предала съм това, което ми е разказано от местните хора, и ако някъде звуча критично, то съвсем не е от недоброжелателност, а за да разсея митове и очаквания.

Според будистката философия силното желание е причина за страдание. Опитът ме убеди, че и прекомерните очаквания носят разочарования. Винаги и навсякъде в пътешествието, наречено живот."

За автора
 Данка Пергелова е завършила ВИАС в София. Специализира „Управление на проекти“ в НБУ. Управляващ съдружник е във фирми за строителни и консултантски услуги.

Пътешествията са нейната голяма страст. Посетила е всички континенти, приемайки предизвикателства и несгоди, водена от любопитство към непознатите земи и култури.

Участието в експедиция до ледения континент Антарктида, изкачването на Ухуру, най-високият връх на Килиманджаро, Африка, и кората около свещената планина Кайлаш в Тибет са сред най-екстремните й преживявания.

Най-голямата й любов си остават Хималаите.

ИК "Хермес"
обем: 352 стр.                                                          
цена: 29,90 лв. 

 
От автора

Хималаите! Около тях винаги е витаела мистика. Далечни и непознати, изкусителни и отблъскващи, те са величието и крушението на дръзналите да осъществят мечтите си, да навлязат в „зоната на смъртта“ и да оповестят триумфа на човешкия дух.

Доскоро далечни, плашещи и непонятни, от мига, в който ме допуснаха до себе си, разчиствайки облаците над Еверест и разкривайки митичната стълба към небето в сакралната планина Кайлаш, аз ги чувствам все по-близки и примамливи.

В тях величието на природата няма граници – събира в едно ледената красота, оглушителната тишина и гордата самота на осемхилядните първенци, изпепеляващото слънце, безплодните скали и пясъчни дюни на пустинните плата, разрушителната сила на водната стихия, в която топящите се глетчери превръщат буйните непредсказуеми реки.

И в тази сурова и враждебна среда Човекът успял да достигне хармония с природата в ежедневната си борба за оцеляване, като се опрял на вековните традиции и философската дълбочина на религиите.
Всичкотова са Хималаите!

Сподели в: